Sentić: Opština Gračanica krši zakon i osnovna ljudska prava najugroženijima
16/05/2023 11:43|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 230 |
|

Medija centar Čaglavica, 16.05.2023. - Kosovski diplomata Srđan Sentić pozvao je nadležne službe opštine Gračanica da po hitnom postupku preispitaju, kako je naveo, kontradiktornu odluku o uskraćenju prava na dodelu građevinskih dozvola Valentini Parlić iz Dobrotina, Snežani Grbić iz Donje Gušterice i Dejanu Aksiću iz Lipljana.

“U pitanju su socijalni slučajevi koji imaju potrebu za neophodnim stambenim zbrinjavanjem za čije rešavanje problema je Ministarstvo za zajednice i povratak odobrilo budžet kako bi se ove tri porodice stabilizovale, te dobile značajan podsticaj za ostankom u svojoj opštini“, naveo Srđan Sentić na svom Fejsbuk profilu.

Sentić ističe i da opština Gračanica ovim činom direktno krši prava svojih najugroženijih građana, dodaje i da će “kršenja zakona i propisa najverovatnije morati da objasni nadležnim organima”.

“Ne samo da je veoma nerazumno i krajnje zabrinjavajuće ponašanje nadležnih organa opštine Gračanica zbog odbijanja da izda neophodne dozvole u konkretnim slučajevima, već je i pokazatelj potpunog odsustva empatije lokalne vlasti koja ovim činom najdirektnije krši osnovna ljudska prava svojim najugroženijim građanima.Ovim postupkom lokalnih vlasti je očigledno došlo do kršenja zakona i propisa koji uređuju ovu oblast. Posebno je zabrinjavajuće što je opština postupala afirmativnije u prethodnim slučajevima i time dokazuje da trenutno diskriminiše, gore navedene, tri porodice što će morati da objasni nadležnim organima”, zaključio je Sentić i na latinskom poručio „homo homini lupus est“ (čovek je čoveku vuk).

Podsetimo, juče je povodom vesti da Opština Gračanica odbija da izda dozvole porodicama Grbić, Aksić i Parlić za gradnju kuća koje je odobrilo Ministarstvo za zajednice i povratak reagovao i lider Srpskog nacionalnog pokreta Branimir Stojanović.

 

 


Komentari posetilaca