Sever Kosova: Uhapšeni policajci
28/05/2019 09:38|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 658 |
|


KoSSev, 28.05.2019. - 09:18 – Nekoliko oklopnih vozila krenulo prema Zubinom Potoku

Portal Kallxo koji danas prati u stopu akciju specijalnih jedinica Kosovske policije, javlja da je pre nekoliko minuta iz policijske stanice u Južnoj Mitrovici nekoliko oklopnih vozila krenulo prema Zubinom Potoku. Na snimku je moguće videti najmanje četiri oklopna vozila koja izlaze iz dvorišta policijske stanice.

Nezvanično saznajemo iz više izvora da su, u opštini Zubin Potok, u selu Varage, postavljene barikade i zapaljene gume u cilju sprečavanja policijske akcije.

Prethodno je za Kallxo tužilac Sulj Hoža već potvrdio da je komandir policijske stanice u opštini Zubin Potok već uhapšen.

Slične informacije o novim hapšenjima policajaca i u drugim opštinama KoSSev saznaje, takođe iz više nezvaničnih izvora, uključujući i očevice dešavanja ispred policijske stanice u Severnoj Mitrovici, kada je navodno grupa do pet policajaca pod oružjem sprovela iz ove stanice muškarca i ženu takođe u policijskim uniformama.

Na licu mesta nalazila se i osoba sa kapuljačom na glavi i u crnoj garderobi, koja je sva dešavanja snimala manjom kamerom.

Ove navode, međutim, nismo  uspeli preko zvaničnog izvora da potvrdimo, iz regionalne direkcije Mitrovica Sever više puta od jutros, rekli su nam da ne mogu da daju zvanične informacije o ovoj akciji, s obzirom na to da je oni ne sprovode.

09:03 – Kosovska policija: Akcija hapšenja nije povezana sa slučajem ubistva Olivera Ivanovića i Envera Zumberija

Kosovska policija obavestila je javnost da današnja policijska akcija u regionu Mitrovica Sever i Jug nije povezana sa ubistvima Envera Zumberija (Enver Zymberi) i političara Olivera Ivanovića, kako su preneli neki srpski i lokalni mediji, navodi se u saopštenju kosovske policije. Ovo je drugo saopštenje KP od jutros u vezi sa akcijom koja je i dalje u toku na Severu.

Navode da je policijskoj operaciji prethodila višemesečna istraga Kosovske policije, PIK-a i Specijalnog tužilaštva Kosova.

Potvrdili su da je kao rezultat otpora na koji su pripadnici policije tokom akcije naišli, povređen jedan policajac ali da nije u životnoj opasnosti.

Ponavljaju da su „uhapšeni neki pripadnici policije, neki građani i da je zaplenjeno više stvari, uključujući i oružje“.

08:45 – Haradinaj: Pozivam građane da ostanu mirni

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, oglasio se na Tviteru povodom jutrošnje akcije specijalnih jedinica Kosovske policije. „Operacija protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala se sprovodi u severnim opštinama na Kosovu. To je deo naše posvećenosti sprovođenju vladavine prava za sve. Potvrđujem da je ova operacija protiv organizovanog kriminala i usmerena protiv policajaca i carinika. Pozivam građane da ostanu mirni“, napisao je Haradinaj na Tviteru.

08:42 – U jutrošnjoj akciji ranjen pripadnik specijalnih jedinica Kosovske policije

Tokom jutrošnje akcije specijalnih jedinica Kosovske policije došlo je i do oružanog sukoba, što je potvrđeno i u zvaničnom saopštenju Kosovske policije. Kako KoSSev nezvanično saznaje, do pucnjave je došlo u opštini Zubin Potok i tom prilikom lakše je ranjen pripadnik specijalnih jedinica Kosovske policije, javlja Kallxo.

08:20 – Uhapšen komandir policijske stanice u Zubinom Potoku

Specijalni tužilac Sulj Hodža u izjavi za prištinski Kallxo rekao je da je do sada pet osumnjičenih pripadnika policije uhapšeno, među njima i komandir policijske stanice u Zubinom Potoku.

Hodža nije davao više informacija s obzirom na to da je akcija još uvek u toku.

08:00 – Akcija hapšenja u Severnoj i Južnoj Mitrovici: Uhapšeni policajci, građani, sumnjiče se da su deo organizovane kriminalne grupe

Oglasila se saopštenjem Kosovska policija:

„Danas je u saradnji Kosovske policije i Policijskog inspektorata Kosova, kao i drugih relevantnih jedinica, na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini izvršena operacija koja je za rezultat imala hapšenje nekih policijskih zvaničnika i nekih građana.

Ovoj operaciji pethodnila je višemesečna istraga PIK-a i Kosovske policije predvođene Specijalnim tužilaštvom Kosova koja je rezultirala sumnjom o uključenosti nekih policijskih zvaničnika i nekih građana u „učešće i organizovanje kriminalne grupe“, u vezi sa drugim krivičnim delima „krijumčarenje robe“ i „zloupotreba službenog položaja“, „davanje mita“ itd.

Uprkos oružanom otporu u Severnoj Mitrovici, policijska akcija se nastavila, uključujući hapšenja i kontrolisanje nekih lokacija što je rezultiralo konfiskacijom relevantnih dokaza kao i dugih cevi“.

07:45 – Posle duže od sat vremena sirene su prestale da zavijaju u Kosovskoj Mitrovici. Podsetimo, neprijatan i glasan zvuk probudio je građane Kosovske Mitrovice jutros nešto pre pola sedam.

Iz policije regiona Sever i dalje nema zvanične potvrde o policijskoj akciji koja se od ranih jutarnjih časova dešava u više opština na Severu Kosova. Na gradskom trgu okupljeno je nekoliko desetina građana, mahom zaposlenih u institucijama, a među njima su bile i starešine gradskog hrama Sv. Dimitrije. Tu je takođe i zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Milan Radojević, koji, međutim, nije želeo da da zvaničnu izjavu o tome šta se dešava i zamolio je našu ekipu da ne snimamo.

07:15 – Sirene su počele da zavijaju i u Zubinom Potoku, od pre dva minuta. Takođe, prema nezvaničnim informacijama sa terena, zapaljene su i gume u blizini Varaga.

Istovremeno na drugoj strani, veći broj policijskih vozila iz pravca Priština – Kosovska Mitrovica, prošao je putem ka Kosovskoj Mitrovici, javlja naš novinar koji je ovu kolonu zatekao između Vučitrna i Južne Mitrovice. Istovremeno, iz suprotnog pravca, pod rotacijom prošao je jedan kombi i jedno obično policijsko vozilo.  U Kosovskoj policiji regiona Sever i dalje nemaju zvanične informacije o tome šta se na Severu događa već sat vremena.

07:04 – U toku je policijska akcija u Bošnjačkoj mahali, ali i zavijanje sirene od nešto pre 06:30. Sirene zavijaju već duže od pola sata. Kosovski mediji – Kallxo, javljaju da se radi o „ogromnoj akciji na Severu Mitrovice protiv krijumčarenja“ i video prilogom prati ove događaje. Međutim, u kosovskoj policiji regiona Sever, još uvek nemaju zvanične informacije o tome šta se događa uprkos više pokušaja da dobijemo potvrdu tokom ovih pola sata.

Prema nezvaničnim informacijama, za sada, akcija se sprovodi na najmanje dve lokacije na Severu Kosova – Kosovskoj Mitrovici i opštini Zvečan. U Bošnjačkoj mahali pripadnici Kosovske policije nalaze se kod zgrade poznate kao Beograđanka.

Trenutno je u ovom delu grada, pored same zgrade mirno.

Ovo je slična situacija, kada je zavijanje sirene u pitanju na duži vremenski period u ranim jutarnjim časovima – iz novembra meseca prošle godine kada je Kosovska policija izvodila akciju hapšenja u zgradi Grej i uhapsila lica osumnjičena za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

Nov zvuk sirene, koje podseća na zavijanje ljudskog glasa, čulo se na kratko i tokom jučerašnjeg dana.

USKORO OPŠIRNIJE

 

 


Komentari posetilaca