Severna Makedonija i Albanija otvaraju pristupne pregovore sa EU
19/07/2022 15:03|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 290 |
|

RTK, RSE, 19.07.2022. - U sedištu Evropske unije (EU) se u utorak održavaju dve međuvladine konferencije, sa Skopljem i Tiranom, čime se obeležava formalno otvaranje pregovora o punopravnom članstvu u EU.

Uoči početka međuvladinih konferencija predsednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Lejen je ocenila da se radi o istorijskom trenutku.

“Vi i vaš narod ste toliko naporno radili da bi stigli do ovog trenutka i pokazali ste koliko ste posvećeni evropskim vrednostima i zadržali ste veru u pristupnom procesu EU. Sve ove promene ste preduzeli ne zato što su vam bile neophodne za vaš put ka EU, već zato što su one dobre za vaše zemlje”, poručila je Von der Leyen.

Petr Fiala, premijer Češke, države koja predsedava Evropskom unijom, je potvrdio da se njegova zemlja uvek zalagala za integraciju celog regiona Zapadnog Balkana u EU.

„Češko predsedavanje dobro zna koliko evropske integracije znače za bezbednost i ekonomiju naših demokratija“, poručio je premijer Češke.

Severnu Makedoniju, na međuvladinoj konferenciji predstavlja premijer Dimitar Kovačevski, a Albaniju šef vlade, Edi Rama.

Edi Rama se zahvalio albanskom narodu koji, prema njemu nikad nije odustao od sna da krene evropskim putem.

“Znamo da ovo nije početak kraja. Ovo je kraj početka. Moramo da nastavimo da gradimo jaku demokratsku i evropsku Albaniju i jak demokratski Zapadni Otvoreni Balkan”, poručio je albanski premijer Edi Rama.

Premijer Severne Makedonije, Dimitar Kovačevski je ocenio da održavanjem međuvladine konferencije, zvanično Skoplje čini prvi korak koji će voditi ka punopravnom članstvu u EU.

“Verujem da je ovo nov početak i za prosperitet i napredak u region. Ako postoji jedan napredak za jednu zemlju to će podstaći napredak i u regionu”, naglasio je Kovačevski.

Šef makedonske vlade je potvrdio da makedonski jezik neće biti predstavljen sa asteriksom niti bilo kakvim dopunama te da će se jednog dana makedonski jezik naći među zvaničnim jezicima EU.

Makedonija je država kandidat za punopravno članstvo u EU od 2005 godine. Evropska komisija je 2009 preporučila otvaranje pristupnih pregovora pod uslovom da zemlja reši spor oko imena za susednom Grčkom.

Nakon rešenja spora 2018, veto na početak procesa je prvo stavila Francuska koja je zatražila izmenu u metodologiji u pristupnim pregovorima. Na kraju susedna Bugarska je blokirala pregovore uslovljavajući otvaranje procesa rešenjem spora koji se tiče jezika i istorije.

Albanija koja se tretirala u istom paketu sa Severnom Makedonijom je morala da čeka na rešenje spora između Skoplja i Sofije da se omogućio proces pregovora o članstvu. Albanija je zemlja kandidat za punopravno članstvo u EU od 2014 godine a od 2018 ima preporuku EK da otpočne proces pristupnih pregovora.

 


Komentari posetilaca