Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu, na Kosovu 132 inficiranih
03/04/2020 23:48|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 495 |
|

Glas Amerike, 03.04.2020. - Zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, opštine Severna Mitrovica i Zvečan od petka uveče su u karantinu. Ovu odluku kriznih štabova opština Zvečan i Severna Mitrovica, saopštio je na konferenciji za novinaregradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

On je naveo da je odluka doneta na osnovu predloga epidemiologa nadležnih zdravstvenih institucija, Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja.

“Imajući u vidu specifičan položaj naših opština, dužni smo da Zvečan i Severnu Mitrovicu proglasimo teritorijom koja je pod karantinom. Ova odluka znači da nijedan građanin ne može napustiti niti ući u ovo područje, osim u slučaju medicinske potrebe, proizvodnje, prodaje i snabdevanja najosnovnijim životnim namirnicama, prehrambenim proizvodima, lekovima i slično, kao i vršenja usluga ili aktivnosti koje su u vezi sa sprečavanjemširenja pandemije”, rekao je Rakić.


Odlukom je, kako je kazao, precizirano ko može da napusti to područje.

"Omogućeno je slobodno kretanje rukovodstvu i ostalom administrativnom osoblju izsektora kao što su zdravstvo, bezbednost i administracija opštine, Krizni štab sa potrebnim službama. Omogućeno je slobodno kretanje i za ekonomske operatere u svrhu osiguranjasnabdevanja osnovnim sredstvima građana i institucija", kazao je Rakić.

Podsetio je da su zabranjeni skupovi u svim sredinama – privatnim i javnim, otvorenim i zatvorenim, osim kada je to neophodno za obavljanje radnih zadataka za prevenciju i suzbijanje pandemije, gde je dopuštena socijalna distanca od dva metra.

“U slučaju sahrane, pogrebu mogu prisustvovati samo članovi uže porodice pokojnika i osobe koje obavljaju sahranu”, istakao je Rakić.

Do sada je na Severu Kosova koronavirusom inficirano 17 osoba, 11 iz Severne Mitrovice, četiri iz Zvečana i dve iz Leposavića. Jedna od inficiranih osoba u Leposaviću preminula je pre dva dana.

 

U srpskim sredinama južno od Ibra situacija stabilna

 

Infektolog Kliničko bolničkog centra u Gračanici Boban Stolić rekao je danas da je pacijentkinja iz Dobrotina kod Lipljana koja je inficirana koronavirusom dobro i da se oporavlja u niškom KBC-u .

“Svi koji su bili sa njom u kontaktu nalaze se u samoizolaciji. Drugih inficiranihnema”, rekao je Stolić na konferenciji za novinare.

 

Direktorka Doma zdravlja u Gračanici Mirjana Dimitrijević poručila je građanima da, ukoliko osećaju bilo kakve zdravstvene tegobe, mogu doći u posebne objekte Doma zdravlja gde postoji trijažno odeljenje.

"Svima koji dolaze prvo se izmeri temperatura, ispunjava se upitnik o simptomima, da li su imali kontakt sa osobom koja je negde putovala, svaki pregledani pacijent se evidentira i prati se njegovo stanje. Do sada su se javljali pacijenti sa blažim simptomima respiratorne infekcije", rekla je Dimitrijevićeva.

Načelnica Hitne službe u Lapljem Selu dr Marina Marković - Madić rekla je da postoje četiri mobilne ekipe koje su dostupne građanima tokom 24 sata.

Na Kosovu 132 osobe inficirane Kovidom 19

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova saopštio je večeras da je potvrđeno 6 novih slučajeva koronavirusa – svi sa prebivalištem u opštini Peć. Ukupan broj inficiranih osoba je sada 132, dok je do danas 16 osoba izlečeno.

“Danas je testirno ukupno 105 uzoraka. Od 8. februara do danas, u laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje testirano je ukupno 1.605 sumnjivih uzoraka na koronavirus”, saopštio je Nacionalni institute za javno zdravlje Kosova.

 


Komentari posetilaca