Šilovo: Kako je Meša postao Mesha
11/06/2019 10:48|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 608 |
|

RTV KIM, RTV Puls, 11.06.2019. - U Šilovu su juče postavljene table sa imenima ulica samo na albanskom jeziku. Nakon reakcije građana i odbornika, table su uklonjene.

Pored ulice na čijoj tabli piše RR./UL. Mesha Selimoviq, postavljena je bila i tabla "uilica Jovan Jovanoviq" i jedna na srpskom - Kosovka devojka.

Dok su table postavljane, meštani su negodovali ističući da je ovim potezom opštinskih vlasti u Gnjilanu prekršen Zakon o upotrebi jezika na Kosovu, kojim je predviđeno da su srpski i albanski jezik ravnopravni.

Odbornik srpske zajednice u Skupštini opštine Gnjilane Milivoje Stojanović kaže za televiziju Puls da je protestovao kod nadležnih.

„Od direktora administracije u Gnjilanu dobio sam odgovor da je reč o tehničkoj greški i da će u najskorije vreme nazivi ulica u Šilovu biti promenjeni na adekvatan način i u interesu građana“, kaže Stojanović. 

U popodnevnim časovima, nekoliko sati od postavljanje tabli, radnici su uklonili većinu osim one na kojoj je na srpskom jeziku napisano: „ulica Kosovske devojke“.

Šilovo, selo udaljeno par kilometara od Gnjilana, nastanjeno je isključivo srpskim stanovništvom, a danas u njemu živi blizu dve hiljade ljudi.

 


Komentari posetilaca