Simić: Srbi uzrujani zbog neučešća u pregovorima
23/09/2013 12:20|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1007 |
|

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocenio je da uoči lokalnih izbora na Kosovu 3. novembra, su kosovski Srbi u ovom trenutku uzrujani, jer nisu bili uključeni u briselske pregovore.
 
Kosovski Srbi zbog toga neće da prihvate nešto u čemu nisu učestvovali, pa većina njih to ili odbacuje ili od toga zazire, ocenio je Simić, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.
 
On je procenio da bi "tek svaki peti, ako ne i svaki šesti, u ovom trenutku glasao na tim izborima", da će pojedini Srbi bojkotovati izbore, jer smatraju da "bilo kakva saradnja i integracija ne dolazi u obzir", a neki iz straha.
 
Simić je rekao da se Srbi na severu Kosova osećaju odbačenim od Beograda, za koga je izrazio bojazan da nije dovoljno učinio da ubedi Srbe da izađu na izbore. 
 
On smatra da cilj nedavnog ubistva pripadnika Euleksa na Kosovu može biti svakojak i da je moguće da je reč o "albanskoj nameštaljci" - da stvari na severu Kosova izmiču kontroli. 
 
Koordinator foruma za etničke odnose Nenad Ðurđević je, gostujući u istoj emisiji, ocenio da je važno učestvovati na lokalnim izborima, kako bi se zaštitio elementarni interes srpskog naroda na Kosovu.
 
Ðurđević je ocenio da postoji "nesigurnost koja je stvorena netransparentnim procesom oko briselskih pregovora, gde nisu bili uključeni Srbi, pre svega sa severa". 
 
Oliver Ivanović je u istoj emisiji rekao da se njegova lista sada zove "SDP (Srbija, demokratija pravda) Oliver Ivanović" i da će učestvovati sa kandidatima za gradonačelnika - u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću.
 
Ivanović je u telefonskoj izjavi iz Kosovske Mitrovice izrazio nadu "da će jasnije poruke iz Beograda uticati na to da ljudi shvate da u ovom trenutku idemo sa našom državom, pa gde bude da bude".
 
On je dodao da je alternativa tome suprotstaviti se sopstvenoj državi, što bi, uz loše odnose sa Prištinom i relativno loše odnose sa Briselom, kako smatra, dovelo do bezizlazne situacije.
 
Izvor: Tanjug, New press
 
 

Komentari posetilaca