Situacija na severu mirna, u podne protest
29/05/2019 09:58|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 576 |
|

RTV KIM, RTS, 29.05.2019. - Posle jučerašnjeg upada specijalnih jedinca kosovske policije, situacija na severu Kosova je mirna, ali i dalje postoji izvesna napetost. Za danas u podne zakazan je protest u centru Kosovske Mitrovice.

Specijalne jedinice NjSO (nekadašnje ROSU) upale su u utorak ujutru na teritoriju sve četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova. Uhapšeno je 11 policajaca srpske nacionalnosti i devet civila iz Zubinog Potoka.

Privedena su i dva službenika Unmika, od kojih je jedan, ruski državljanin, pušten i zbrinut u KBC Kosovska Mitrovica.

U istoj zdravstvenoj ustanovi zbrinuto je više povređenih iz Zubinog Potoka, na kojima su specijalci primenili prekomernu silu. Među njima je bio i Razvigor Cvetić (1953), gluvonema osoba, koji je povređen kada je krenuo u prodavnicu. On je takođe zadobio teške povrede glave i lica tako što je, kako je naveo dr Zlatan Elek, šutiran čizmama u predelu nosa i desne orbitalne regije, udaran kundakom, a u predelu leđa šutiran čizmama od strane ROSU specijalaca.

Posle pet sati policija se povukla, a prištinske vlasti su akciju pravdale borbom protiv korupcije i kriminala.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naredio stavljanje svih jedinica Vojske i policije Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

Zapadne sile su ocenile da je reč o prekoračenju mera.

Predstavnici Srba sa severa i Kancelarije za Kosovo i Metohiju istakli su sinoć da ni poslednja brutalna akcija Prištine neće oterati Srbe iz Pokrajine i preneli poruku da će ih Srbija zaštititi.

Gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Goran Rakić rekao je da, osim terora koji sprovode Albanci, bole i "pucnji u leđa" koji dolaze od pojedinih srpskih opozicionih lidera.

Rakić je pozvao građane sve četiri opštine na severu Kosova da što masovnije dođu na miran protest, danas u podne u centar Kosovske Mitrovice, odakle će, kako kaže, svi zajedno poslati poruku "da se nismo uplašili, da nećemo otići, jer odavde nema nazad".

 


Komentari posetilaca