Skoplje traži od Kosova da preispita antikovid mere
24/01/2022 14:04|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 246 |
|

Medija centar Čaglavica, Nova, 24.01.2022. - Ministar zdravlja Severne Makedonije Bekim Sali zatražio je od kosovskog kolege Rifata Latifija da se preispitaju nove poštrene antikovid mere za ulazak na Kosovo i da se nađe drugi način zaštite, koji ne sprečava slobodno kretanje. Novim, oštrijim merama, koje je Priština uvela 21. januara, svi stariji od 12 godina za ulazak na Kosovo moraju da imaju potvrdu o primljenoj trećoj dozi vakcine.
Kako je objavilo ministarstvo zdravlja Severne Makedonije, Sali je sa Latifijem telefonom razgovarao o novim merama za ulazak stranih državljana na Kosovo i preneo „duboku zabrinutost građana Severne Makedonije koji imaju porodične, poslovne, kao i druge odnose sa Kosovom, koje ta nova mera ograničava“.
Kosovske vlasti su od juče za ulazak državljana Severne Makedonije starije od 12 godina uveli novi režim, koji podrazumeva da je potrebno priložiti potvrdu za primljenu treću dozu vakcine ili za dve doze zajedno sa negativnim PCR testom koji nije stariji od 48 sati.
„Konstatujući da je stanje pandemije u Severnoj Makedoniji i na Kosovu prilično slično, ministar Sali je od kolege Latifija zatražio da se ta odluka preispita i da se nađe drugi način za zaštitu zdravlja građana dve države, a da se pritom ne spreči njihovo slobodno kretanje“, navodi se na Fejsbuk stranci Ministarstva zdravlja Severne Makedonije.
Novim merama, koje će da važe do 4. februara predviđeno je ograničenje kretanja u periodu od 22.00 do 5.00.a ugostiteljski objekti obavljaće delatnost od 05.00 do 21.00.
Takođe, dozvoljeno je korišćenje zatvorenih prostorija do 50 odsto kapaciteta, dok je na otvorenom dozvoljeno korišćenje do 70 odsto kapaciteta prostora.
Zatvaraju se teretane i druge prostorije za sportsko-rekreativne aktivnosti, osim profesionalnih sportskih klubova.
 

Komentari posetilaca