Skupština EFJ: Podržavamo izjavu srpskih novinarskih udruženja i sindikata
12/05/2023 16:50|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 523 |
|

UNS, 12.05.2023. - Evropska federacija novinara (EFJ) je danas na Godišnjoj skupštini u Hagu podržala zajedničku izjavu u kojoj njene podružnice Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženja novinara Srbije (NUNS), Sindikat novinara Srbije (SINOS) i GS KUM Nezavisnost traže da se okonča nekažnjivost zločina nad novinarima i targetiranje medijskih radnika u Srbiji.

U zajedničkoj izjavi novinarskih udruženja, koju je izložila predstavnica UNS-a Jelena Petković, poziva se srpsko pravosuđe da sprovede brze, nepristrasne, temeljne i efikasne istrage u svim slučajevima ubistava, napada, uznemiravanja i zastrašivanja novinara u onlajn i oflajn sferi.

Od predstavnika izvršne vlasti, poslanika Narodne skupštine i drugih državnih i lokalnih funkcionera traži se da prestanu sa targetiranjem novinara i upotrebom uvredljivog narativa.  Ovakav stav prema novinarima, kako se navodi, pokretač je kampanje blaćenja uperene protiv istraživačkih i profesionalnih novinara i medija.

Donosioci odluka pozivaju se da preduzmu sve neophodne mere kako bi pravni okvir predvideo dodatnu zaštitu od neosnovanih ili zloupotrebljenih SLAP tužbi. Iz tog razloga se od srpskog pravosuđa traži i da obevbedi dodatnu obuku za sudije sa ciljem unapređenja njihovog znanja i kapaciteta u rešavanju ovakvih tužbi.

UNS, NUNS, SINOS i GS KUM Nezavisnost su u zajedničkoj izjavi, koju je Petković izložila, istakli da su profesionalni novinari i mediji izloženi raznim vrstama pretnji i pritisaka.

„Profesionalni novinari i mediji izloženi su raznim vrstama pritisaka, targetiranja i kampanjama blaćenja od strane javnih funkcionera i provladinih medija, što često dovodi do uznemiravanja i ozbiljnih pretnji od strane običnih građana, pre svega putem društvenih mreža“, navodi se u izjavi.

Prema podacima novinarskih udruženja je, kako se dodaje, evidentirano oko 140 slučajeva napada i pritisaka u prošloj, a 57 slučajeva represije u ovoj godini – 11 verbalnih napada, 6 fizičkih napada i 40 pritisaka.

Javnim tužilaštvima je, prema evidenciji Republičog javnog tužilaštva, podneta 81 krivična prijava. Ove godine Republičko javno tužilaštvo evidentiralo je 14 predmeta.

Predstavnici novinarskih udruženja istakli su da nema sudskog epiloga za ubistva novinara Milana Pantića i Slavka Ćuruvije, kao i da okolnosti smrti Dade Vujasinoić još uvek nisu rasvetljene.

Presuda ubicama Slavka Ćuruvije, kako dodaju u zajedničkoj izjavi,  trebalo bi da prekine lanac nekažnjivosti i da pravda konačno bude zadovoljena.

„Ako se to ne desi, biće ubijena svaka nada za profesionalno i zdravo novinarstvo u Srbiji“, naglasili su predstavnici novinarskih udruženja u izjavi koju je podržao EFJ.

U ime UNS-a, Petković je podestila na nekažnjivost zločina na Kosovu i Metohiji.

„Pozivam vas, svoje kolege, da se posvetite rezolucijama: o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu, koju je EFJ usvojio 2018. Godine, kao i o što hitnijem formiranju Međunarodne komisije eksperata za istragu ubistva, kidnapovanja i „nestanaka” novinara i medijskih radnika na Kosovu između 1998. i 2005. godine, usvojenom u Zagrebu 2021. godine. Od 20 ubistava, kidnapovanja i „nestanka” novinara i medijskih radnika između 1998. i 2005. na Kosovu, samo jedno je rasvetljeno na Međunarodnom krivičnoom sudu za bivšu Jugoslaviju “, rekla je Petković.

Petković je, čitajući zajdničku izjavu, ukazala na porast SLAP tužbi.  U Srbiji je u prošloj i pretprošloj godini bilo je 40 tužbi koje se mogu okarakterisati kao SLAP.

Na meti ovih tužbi bili su, nastavila je, najčešće istraživački i mediji koji kritički izveštavaju o radu javnih funkcionera, privrednika i o kriminalu, dok su tužioci uglavnom bili javni funkcioneri, političari, privrednici i kompanije.

 

 


Komentari posetilaca