Slobodno srpski sa Dejanom Jankovićem
29/10/2018 12:56|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 816 |
|


U 343. emisiji Slobodno srpski gostovao je zamenik generalnog direktora Policije Kosova Dejan Janković. U intervjuu Budimiru Ničiću on je rekao da je trend kriminaliteta na Kosovu u blagom padu. Kaže da je najveći broj krivičnih dela na Kosovu lakše prirode. 

„U 2016. godini smo imali 50.029 slučajeva, a u 2017. godini,  49.214 slučajeva, što je 3,55 odsto manje. Najveći broj slučajeva su zapravo prekršaji. Takođe imamo krivična dela krađe, prošle godine je bilo 5.736 slučajeva, dok je u 2016. godini ta brojka iznosila 6.100 što je pad od nekih 6 procenata. Sledeća kategorija krivičnog dela je teška krađa i tu imamo zabeležen pad od 6,7 odsto i od 5.600 slučajeva 2016. u 2017. smo imali 5,222 slučaja“.

Govoreći o prekršajnim i krivičnim delima u srpskim sredinama južno od Ibra Janković je kazao da su i tu takođe najzastupljenija lakša dela.

„Imamo najveći broj prekršaja iz oblasti remećenja javnog reda i mira, zatim imamo krađe, teške krađe i imamo jedan trend koji se pojavljuje verovatno zbog većeg poverenja u policiju i zbog očekivanja da policija može pomoći u tim slučajevima, a to su slučajevi porodičnog nasilja“. 

Janković kaže da je policija poslednjih godina veoma uspešna u rasvetljavanju najtežih krivičnih dela.

„Kada govorimo o ubistvima broj rasvetljenih slučajeva je veoma veliki,  blizu 85 odsto. To je za 2016. godinu, a mislim da je rezultat bolji u 2017. godini“.

Dejan Janković nije želeo da otkriva eventualna saznanja policije u vezi sa istragom ubistva Olivera Ivanovića.

“Vezano za nova ili stara saznanja, ja ne mogu otkrivati da ne bi remetili tok istrage. Napomenuo bih samo da je kosovska policija raspisala i novčanu nagradu ukoliko neko ima informaciju koja nam može pomoći u otkrivanju tog zločina. Novčana nagrada je 20 hiljada evra i svako ko ima neka saznanja treba da kontaktira policiju Kosova, a njegov identitet će biti sačuvan”.

U kosovskoj policiji radi oko 12 odsto Srba

Janković, koji je zadužen za ljudske i materijalne resurse u policiji Kosova, kaže da u ovoj službi radi  oko 12 odsto Srba od oko 8700 zaposlenih. 

 „Osim što u sastavu Policije Kosova ima Srba, takođe ima i pripadnika svih drugih etničkih zajednica koje žive na Kosovu. Mi smo multietnička organizacija, ali u svom sastavu  imamo i određeni broj žena, čime se ponosimo i naravno da težimo da povećamo broj žena u kosovskoj policiji". 

Napadači na Jankovića nepoznati i posle 13 godina

Na Dejana Jankovića i njegovog vozača Novicu Stojanovića pucano je 2005. godine na putu Priština-Skoplje u blizini starog Kačanika, kada je Janković i lakše ranjen. Tom prilikom na njihovo vozilo ispaljeno je preko 80 metaka iz automatskog oružja, a napadači još uvek nisu pronađeni. 

“U to vreme je UNMIK bio zadužen za vođenje istrage. Oni su koliko ja znam intenzivno radili na otkrivanju toga. Međutim, posle par godina ja sam dobio informaciju da je UNMIK odustao od dalje istrage, tako da je istraga oko tog slučaja zatvorena”, rekao je Janković u emisiji Slobodno srpski.


Komentari posetilaca