Slobodno srpski sa Dragišom Mijačićem
02/07/2018 12:14|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 180 |
|


U 331. emisiji Slobodno srpski gostovao je koordinator Nacionalnog konventa Srbije za pregovaračko poglavlje 35 sa Evropskom unijom koje se odnosi uglavnom na normalizaciju odnosa sa Prištinom Dragiša Mijačić. U intervjuu Budimiru Ničiću, Mijačić je ocenio nastavak razgovora između Tačija i Vučića kao veoma pozitivnu stvar.

Smatra da je potrebno  intezivnije raditi na izradi sveobuhvatnog sporazuma o normaliziaciji odnosa, posebno jer dolazi do te promene formata dijaloga. 
 
“Sledeće godine ističe mandat ovoj administraciji Evropske komisije. Takođe, Srbiji je obećano  moguće članstvo u EU do 2025. godine, što znači da treba da završi pretpristupne pregovore do 2023. godine, ako bi Srbija mogla to da stigne, jer ima  puno posla na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa evropskom legislativom. Kako bi Srbija mogla to da stigne, kako bi se u okviru ovog mandata Evropske komsiije završio posao vezano za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa, taj sporazum mora da se postigne ili krajem ove ili početkom sledeće godine. U tom smislu mislim da i ide promena formata koja će podrazumevati malo intenzivniji rad na samom donošenju tog sporazuma”, objasnio je MIjačić i izrazio očekivanja da će se to još pojačati dodatnim delovanjem Angeline Ajnhorst koja će biti zadužena za tzv. “šatl diplomatiju” između Beograda i Prištine.
 
ZSO i bezbednost: uslovi za kompromis i pomirenje
 
Na komentar vodirelja da je reč kompromis nova u terminologiji Briselskog dijaloga koja se pojavila tokom poslednjeg susreta Tačija i Vučića sa Mogerinijevom, Mijačić ipak kaže da je do kompromisa, u ovom trenutku, veoma teško doći, jer se politička retorika  spustila na nivo fudbalskih navijača, podigla se na nivo tenzija i nije išla ka smirivanju strasti.
 
“Čak i ako dođe do nekog kompromisa svi će biti nezadovoljni sa tim kompromisom u okolnostima kakve su se stvorile sad. Do kompromisa mora doći, to nije pitanje da li treba ili ne treba, do kompromisa mora doći. Međutim, da bi se došlo do kompromisa mora prvo da se izgradi povernje, a da bi se izgradilo poverenje potrebni su neki uslovi. Jedan od uslova je da se implementira sve ono što je potpisano i to važi, ne samo za Srbiju i Kosovo, nego i za Evropsku uniju koja je garant tog sporazuma”, smatra Mijačić.
 
Podseća da je jedno od rešenja, za šta je svojim učešćem odgovornost ponela i EU, Zajednica srpskih opština.
 
“Koliko god da je to dobro ili loše rešenje, to treba da se realizuje... Evropska unija je dala rok četiri meseca za izradu satuta, znači ako su oni dali rok četiri meseca, tih četiri meseca vrlo brzo ističe, dajte da vidimo dokle se stiglo sa tim i dajte da vidimo ko radi te statute... Kako to da ne znamo biografije tih ljudi (iz Upravljačkog tima), kako to ne znamo šta rade ti ljudi, koja rešenja predlažu, koji su modaliteti, zašto se mi kao društvo ne bavimo time, zašto nemamo javne debate, tribine”, zapitao se Mijačić.
 
Drugi uslov za kompromis tiče se po njegovim recima bezbednosnih uslova za srpsku zajednicu na Kosovu.
 
 
“ Mi smo svedoci ovih dana da svakodnevno izbijaju incidenti. Ni jedan od tih incidenata nije dobio nikakav policijski ili sudski epilog. Ne može da se nađe kompromis na tim osnovama, ne verujem da je to u bilo čijem interesu”, kazao je Dragiša Mijačić.
 
Alternativa dijalogu je izolacija
 
Na pitanje šta je altentativa kompromisu, koordinator za pregovačko poglavlje 35 Srbije sa EU, kaže da bi to mogla da bude izolacija na duži vremenski period, ako se sadašnje šanse ne iskoriste.
 
“Sad imamo situaciju da se ovim prostorom i  nama bavi briselska adiministracija, a vrlo često se bavi i administracija u Vašingtonu, i u Moskvi, bavi se Angela Merkel i drugi. Znači, mi smo skrenuli u ovom istorisjkom trenutku pažnju na sebe kroz pregovore oko normalizacije odnosa sa  Prištinom. Ukoliko mi sad izgubimo tu šansu, vidite kako teme sad jedna drugu prebacuju. Recimo, juče i danas  je ovaj veliki samit zemalja u Dablinu – o čemu oni pričaju, je l’ pričaju o Srbiji i Kosovu? Ne. Oni pričaju o migrantskoj krizi, pričaju o ekonomskoj krizi, pričaju o sporazumu sa Trampom i tako dalje. Svetske teme idu u drugom pravcu. Mi nećemo moči više, ako sad izgubimo ovu šansu, nikad više nećemo moći da skrenemo pažnju na sebe i da rešimo naše probleme. Što znači ostajemo u jednom istorijskom zapećku na dugi niz godina, da bi se opet neko bavio ovim problemima”, upozorio je Dragiša Mijačić gostujući u Slobodno srpski. 
 

Komentari posetilaca