SNF: Zbog neodgovornih pojedinaca S. Mitrovica i Zvecan u karanitinu
06/04/2020 21:14|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 553 |
|

Čaglavica, 06.04.2020. – Povodom trenutne  situacije u vezi pandemije Kovid-19 u srpskim sredinama na prostoru Kosova putem saopštenja oglasio se Srpski nacionalni forum  zahtevajući potpunu reformu zdravstvenog sistema.

Povodom novonastale situacije u KBC u Severnoj Mitrovici reagovali su članovi Srpskog nacionanog foruma, navodeći  da iako među zdravstvenim radnicima u toj zdravstvenoj ustanovi  ima časnih i poštenih koji vredno rade svoj posao,  jedan manji deo kako se navodi  potpuno kompromituje zdravstvo.

“Poniženi smo činjenicom da, i pored skoro 5000 zaposlenih u zdravstvenom sistemu Srbije na Kosovu i Metohiji, nismo uspeli da se izborimo sa epidemijom na odgovarajući način. Virus je ušao i u zdravstvene ustanove. Dozvolili smo da se zbog naših propusta uvede stanje karantina u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, u skladu sa praksom Ministarstva zdravlja Kosova”.  

Članovi SNF izrazili su  zabrinutost zbog nemarnosti pojedinaca zbog čega se dve opštine sa većinski srpskim stanovništvom na severu nalaze u karantinu.

“U bonicu nam je zbog neodgovornosti pojedinaca ušla infekcija. Građane u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu molimo da se ne opuštaju. Karantin mesta nije uveden samo zbog njih. Sada su ljudi u Mitrovici i Zvečanu postali rizik za druge. Ukoliko se ne pridržavamo mera izolacije i održavanja distance, kao što mnogi nisu tokom trgovine u subotu, u KM i Zvečanu epidemija može da eksplodira,  a onda organi vlasti u Prištini stiču legitimitet da preduzimaju i dalje mere”.

U saopštenju se dalje navodi da je nakon pandemije neophodna potpuna reforma zdravstvenog sistema na Kosovu koji funkcioniše u  sistemu Republike Srbije.

“Baš sada je vreme da se kaže, kada ova epidemija prođe potrebna je potpuna reforma zdravstvenog sistema Republike Srbije na Kosovu i Metohiji. Molimo Boga da cena za godine favorizovanja neznanja, nesposobnosti i poltronstva, bude što manja u ovo nesrećno vreme kada se propusti plaćaju ljudskim zdravljem I životima”, zaključuje se u saopštenju.

 


Komentari posetilaca