Špadijer donirao opremu Srpskom slovu
19/06/2013 22:24|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1839 |
|

U prostorijama TV Centra u Čaglavici danas je zvanično predata na korišćenje produkcijska oprema koja ce se koristiti za rad ove televizijske stanice i za druge aktivnosti usmerene ka poboljšanju informisanja na srpskom jeziku. 
 
Opremu je nevladinoj organizaciji "Srpsko slovo" predao Svetislav Špadijer, vlasnik beogradske firme "Kasa Špadijer". Prema dogovoru sa donatorom, ova oprema će se koristiti prevashodno u radu nove Televizije Centar i u kasnijoj fazi za opremanje manjeg dopisničkog studija na severu Kosova.
 
Generalni sekretar Udruženja "Srpsko slovo" Predrag Radonjić rekao je kako ovaj nesebičan i nesvakidišnji čin budi nadu kako još ima ljudi spremnih da pomognu svom narodu ne tražeći pri tom nikakav drugi interes.
 
- U vreme kada smo i kao društvo i kao narod izgubili veru u ikakva zajednička pregnuća i vrednosti, ovaj potez gospodina Špadijera me podseća na primere zadužbinara kakve smo imali u 19. i početkom 20. veka, kada je trebalo obnavljati i formirati srpski nacionalni identitet kroz obrazovanje i kulturu. Na žalost, mi smo, zahvaljujući umnogome i sopstvenim greškama i sebičnosti, u sličnoj situaciji u kakvoj smo bili pre više od sto godina. Nadam se da će njegovo delo poslužiti kao primer i svima drugima kojima Kosovo i Metohija nije samo mit o kojem se pevaju pesme ili, sa druge strane, opterećujući balast koji bi trebalo što pre skinuti sa vrata, kazao je Radonjić istovremeno se zahvalivši i Udruženju novinara Srbije koje je posredovalo u ovoj akciji.
 
Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije, istakao je da je UNS je u potpunosti posvećen razvoju kvalitetnog novinarstva.
 
- Takvo profesionalno novinarstvo nesumnjivo razvijaju "Srpsko slovo" i redakcija KIM radija, pa UNS nije imao dilemu kada je u pitanju bila potreba da podržimo osnivanje TV Centra čiji su oslonac upravo te dve organizacije. UNS na Kosovu i Metohiji ima veoma mlado i sposobno članstvo. To su momci i devojke koje su teški uslovi života i rada uverili da je novinarstvo u stvari misija. Uveren sam da će TV Centar postavljati profesionalne standarde i da će se istovremeno boriti i za zaštitu prava i negovanje kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Veoma je važno da taj potencijal prepozna i država Srbija i da zato pomogne ovim ljudima kao što to danas prvi čini Svetislav Špadijer, rekao je Brajović.
 
Prilikom uručivanja zahvalnice Udruženja "Srpsko slovo" i crteža crkve Bogorodice Ljeviške grafičarke Simonide Radonjić, Svetislav Špadijer je kazao da je njegova majka odnegovala 43 dece bez roditeljskog staranja i da on, u skladu sa svojim mogućnostima, samo nastoji da sledi taj primer.
 
- Kada sam u Beogradu čuo od novinara da grupa njihovih kolega entuzijasta okupljenih oko Srpskog slova i KIM radija iz Gračanice namerava da pokrene TV kanal na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji i da im nedostaje tehnika, odlučio sam da im pomognem. U ovim teškim vremenima, kada se ne može sve rešavati državnom pomoći, svako od nas bi trebalo da učini koliko može da se sačuva srpska kultura, jezik i identitet, pogotovo u najugroženijim sredinama južno od Ibra, istakao je Špadijer.  
 
Predrag Radonjić se ovom prilikom zahvalio Svetislavu Špadijeru i u ime direktora Televizije Centar Isaka Vorgučića, dodavši da je pomoć stigla na pravo mesto pošto je Gračanica sa okolinom jedina veća sredina sa srpskom većinom koja do skoro nije imala svoju televizuju i kojom se upotpunjuje mreža postojećih lokalnih nezavisnih medija na srpskom jeziku. 
 
Izvor: New press
 
 
 

Komentari posetilaca