Spahiu: Оbnova džamije u Severnoj Mitrovici rešenje za Hram Hrista Spasa
26/09/2016 09:29|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 2355 |
|


Čaglavica, 26.09.2016. - Politički analitičar Nedžmedin Spahiu rekao je u emisiji Slobodno srpski da bi problem Hrama Hrista Spasa u Prištini mogao da bude rešen kada bi vladika Teodosije i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović, koji su nedavno pokrenuli akciju čišćenja Hrama, zatražili i da se obnovi džamija u Mitrovici pored glavnog mosta na Reci Ibar.

„Ja sam javno podržao inicijativu vladike Teodosija i Branimira Stojanovića u vezi sa  Hramom Hrista Spasa, ali bi oni  uradili pravu stvar kada bi uticali na gradonačelnika severne Mitrovice Gorana Rakića i predložili mu da se ponovo izgradi džamija koja je srušena u severnom delu Mitrovice, pored samog glavnog mosta. Ta poruka mora da bude jasna i glasna, jer to može da se shvati da Goran Rakić ne dozvoljava da se gradi džamija, a Špend Ahmeti ne dozvoljava da se gradi Hram Hrista Spasa. Mislim da sve to nije dobro, ali ako se neko u jednoj situaciji „pravi lud“ na zahteve da jedna vekovna džamija ne može ponovo da se gradi, a sa druge strane hoćeš da završiš izgradnju crkve, ipak to nije fer. Ne kažem da to treba uslovljavati, ali verujem da kad bi Teodosije i Stojanović otišli u Mitrovicu i isto to uradili i za „Ibarsku“ džamiju, siguran sam da ne bi bilo sile da ih neko sputava kad je Hram u Prištini u pitanju. U medijima je inače bilo objavljeno, da je opštini Severna Mitrovica zvanično upućen zahtev za izgradnju džamije“, rekao je Spahiu.

Spahiu je kazao da izjavu Aljbina Kurtija, poslanika Samoopredeljenja, da zbog demarkacije sa Crnom Gorom može doći do rata treba shvatiti ozbiljno.

„Moguć je rat, ali ne sa Crnom Gorom, već međusobno na Kosovu, gde bi možda i Srbi bili kolateralna šteta, kao  marta 2004. godine. Sa Crnom Gorom nema razloga da bude rata. I Kosovo i Crna Gora se slažu da granica treba da bude po Ustavu iz 1974. godine, međutim, pitanje je gde je ta granica: na Čakoru ili Kućištu. Argumenti koje je iznela opozicija po meni su ozbiljniji, od onih koje je iznela Vlada Kosova. Situacija jeste opasna i napeta, jer od kad je formirana ova nova Vlada  postoje dva goruća problema - Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i Zajednica opština sa srpskom većinom. Takođe i pregovori sa Beogradom koji su ključni za budućnost Kosova su upali u ćorskokak i ja mislim da ova Vlada neće moći ništa od ovoga da reši“, procenjuje Spahiu.

Govoreći o uklanjanju takozvanog Parka mira sa glavnog mosta koji deli južni i severni deo Mitrovice, Spahiu je kazao da to ne predstavlja nikakav bezbednosni rizik.

 „Ako neko hoće da napravi neki problem napraviće ga i sa mostom i bez mosta. Taj most je sada samo jedna bolja mogućnost da se pređe Ibar i ništa drugo“, tvrdi Spahiu.

Ovaj politički analitičar smatra da su odnosi južne i severne Mitrovice, za razliku od pre nekoliko godina, kad nije postojala opština Severna Mitrovica, puno bolji i da postoji komunikacija među gradonačenicima.    

„Mislim da to može da bude mnogo bolje. Verujem da, kad bi recimo, Oliver Ivanović bio gradonačelnik, da bi to bilo više ideja za saradnjom i slično“.

Komentarišući prvostepenu presudu Oliveru Ivanoviću koga je sudsko veće EULEKS-a osudilo na devet godina zatvora, Spahiu je kazao da on ne zna da li je Ivanović pravedno ili nepravedno osuđen, ali da zna da je dao veliki doprinos u normalizaciji odnosa Srba i Albanaca.

 „On je nakon rata bio najistaknutiji srpski političar u uspostavljanju veza između Srba i Albanaca i uspostavljanju normalizacije odnosa između Srba i Albanaca i to ne može niko da porekne. Njegov slučaj me je iznenadio, jer se to hašenje i suđenje desilo 16 godina nakon rata, a ako su ta dela učinjena za vreme rata, onda je trebalo da odmah posle toga bude procesuiran. Međutim, sama činjenica da se to događa toliko godina kasnije dovodi u sumnju da ga je neko iz Beograda „prodao“ zbog nekih interesa pred međunarodnom zajednicom. Ne ulazeći u to da li je on kriv ili nije kriv za to što je optužen, sama činjenica da se taj proces odvija posle 16 godina dovodi u summnju da je tu politika uplela prste“, rekao je Nedžmedin Spahiu u emisiji Slobodno srpski.

  


Komentari posetilaca