Španija čvrsto da ne priznaje Kosovo
29/05/2013 09:20|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 672 |
|

Španija ostaje pri svom čvrstom stavu da neće priznati nezavisnost Kosova i podržava da se Srbiji odredi datum za početak pregovora sa EU, rekao je danas španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Garsija Margaljo na sastanku sa potpredsednicom Vlade Srbije za evropske integracije Suzanom Grubješić.
 
Margaljo je poručio da Srbija može da računa na nedvosmislenu podršku Španije za određivanje datuma za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji i da ta zemlja ostaje pri svom čvrstom stavu da neće priznati nezavisnost Kosova i takva politika Madrida je neupitna.
 
- Sporazum koji su Beograd i Priština postigli u Briselu, kao i plan za implementaciju tog sporazuma, su statusno neutralni, što je veoma važno za Španiju, rekao je šef španske diplomatije.
 
Kako se navodi u saopštenju kabineta Grubješićeve, španski ministar založio se i za mnogo jaču ekonomsku saradnju dve zemlje, "budući da je kapacitet za saradnju španske i srpske ekonomije daleko veći od onoga koji se trenutno koristi u praksi". 
 
Grubješićeva je kazala da je današnji sastanak potvrdio da je Srbija nadomak dobijanja datuma, jer se Španija danas, još jednom, pridružila brojnim signalima i izjavama evropskih zvaničnika u poslednjih nekoliko dana koji ukazuju na to da je veliki broj članica EU saglasan sa tim da se na junskom sastanku Evropskog saveta našoj zemlji odredi datum za početak pregovora o članstvu.
 
- Nakon postizanja opšteg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom i usaglašenog plana implementacije tog sporazuma mi se sada nalazimo u finalnoj fazi, jer se krajem juna odlučuje o evropskoj budućnosti Srbije. Zbog toga smo u diplomatskoj ofanzivi, koliko ko može i gde god može obilazimo evropske prestonice i tražimo podršku za Srbiju. Danas sam takvu podršku dobila u Španiji od ministra spoljnih poslova, rekla je Suzana Grubješić u Madridu, navodi se u saopštenju.
 
- Španija vrlo principijelno i tradicionalno podržava Srbiju na njenom evropskom putu. Još jednom nam je ponovljeno da Španija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i istaknuto da su i briselski sporazum i plan implementacije statusno neutralni, što je jako važno. Dakle, Španija ostaje prijatelj Srbije i Španija će nas podržati na samitu šefova država i vlada krajem juna kada se bude odlučivalo o dobijanju datuma za otpočinjanje pregovora, dodala je ona.
 
Grubješićeva je rekla i da je pozvala španskog premijerra Marijana Rahoja i šefa diplomatije Margalju da posete Srbiju, i da je ministar prihvatio poziv.
 
Grubješić je najavila da će, u okviru pojačane diplomatske ofanzive, uskoro posetiti Berlin, kako bi Srbija obezbedila najširu moguću podršku za nastavak evropskih integracija.
 
- Sledeća destinacija je Berlin i nadam se da će i razgovori u Berlinu uspeti da makar približno budu dobri ovako kao što su bili u Madridu, poručila je potpredsednica Vlade za evropske integracije. 
 
 
Izvor: Tanjug 
Foto: Beta 
 
 

Komentari posetilaca