Specijalizovani šestočlani tim EULEKS-a raspoređen na severu Kosova
24/11/2023 13:46|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 130 |
|

Radio Kontakt Plus, 24.11.2023. - Specijalizovani tim (ST) sačinjen od šest policijskih savetnika raspoređen je juče na severu Kosova, saopšteno je iz EULEKS-a.

U EULEKS-u su kazali da je to urađeno “kako bi ojačali postojeće kapacitete za savetovanje i nadgledanje, u cilju pružanja podrške odabranim institucijama koje se bave vladavinom prava na Kosovu”.

Naveli su i da žele da pomognu nadležnima “na njihovom putu ka većoj efikasnosti, održivosti, multietničnosti i odgovornosti, bez političkog mešanja, a u skladu sa međunarodnim standardima za ljudska prava i najboljom evropskom praksom”.

Specijalizovani tim sačinjen je od ukupno šest službenika, po tri iz Holandije i Švedske.

Oslanjajući se na svoje iskustvo i stručnost, oni će u opštinama na severu Kosova tesno sarađivati sa svojim kolegama iz Kosovske policije i savetovati ih kako da bolje sprovode redovne aktivnosti u cilju osiguravanja bezbednosti, sprečavanja i borbe protiv kriminala, pojasnili su iz EULEKS-a.

Pomenuti šestočlani tim će istovremeno nadgledati da li Kosovska policija poštuje ljudska prava, na koji način služi građanima i da li se povećava poverenje stanovništva u policijske službenike, dodali su iz EULEKS-a.

Specijalizovani tim će prvobitno biti raspoređen na dva meseca, uz mogućnost produženja delovanja sve dok EULEKS ne uspostavi dugoročne savetodavne kapacitete na severu.


Komentari posetilaca