Specijalno tužilaštvo potvrdilo i hapšenje Nasima Haradinaja
26/09/2020 19:21|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 435 |
|

RTV KIM, 26.09.2020. - Specijalno tužilaštvo potvrdilo je da je juče na Kosovu uhapšen potpredsednik Organizacije ratnih vetarana "OVK" Nasim Haradinaj, "na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova".

"U skladu sa Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, policija u okviru Specijalizovanog tužilaštva je ovlašćena i nadležna da vrši ovlašćenja koja prema kosovskom zakonodavstvu ima policija Kosova. Pored toga, Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu predviđeno je da se sprovodi u pritvor lice za koje su Specijalizovana veća izdala nalog za hapšenje", saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva.

 

Takođe, u saopštenju se navodi da je "u skladu sa svojim mandatom i zakonodavstvom Kosova, Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) obezbedila operativnu i logističku podršku Specijalizovanom tužilaštvu".

 

Dodaje se da je Kosovska policija takođe pružila operativnu podršku Specijalizovanom tužilaštvu.

 

Haradinaj se tereti za zastrašivanje svedoka i povredu tajnosti postupka

 

Potpredsednik Organizacije ratnih veterana "OVK" Nasim Haradinaj tereti se za krivična dela protiv pravosuđa, odnosno, "zastrašivanje svedoka, odmazda i povreda tajnosti postupka", saopštilo je Specijalizovano tužilaštvo Kosova.

 

Navodi se da je Specijalizovano tužilaštvo 25. septembra uhapsilo Nasima Haradinaja, nakon čega je on prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

 

"Na osnovu člana 15(2) Zakona o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, Zakon br. 05/L 053, nalog za hapšenje ovog osumnjičenog izdat je zbog krivičnih dela protiv pravosuđa, odnosno zastrašivanja svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka, prema Krivičnom zakonu Kosova", navedeno je u saopštenju.

 

Dodaje se da će informacije o datumu i vremenu održavanja prvog stupanja Nasima Haradinaja pred sudiju biti objavljene u skorije vreme.

 


Komentari posetilaca