Špend Ahmeti: Crkva u Prištini je zgrada Miloševićevog režima
03/10/2016 16:48|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1057 |
|


Čaglavica, 03.10.2016. - Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti kaže da je odluku o zaustavljanju radova na čišćenju Hrama Hrista Spasa doneo nakon odgovora  iz ministarstva (kulture) da ta zgrada ne predstavlja kulturnu baštinu Kosova, niti je zaštićena zona prema Ahtisarijevom planu ili zakonima Kosova. On je u emisiji Slobodno srpski rekao da je nakon toga opština morala da reaguje i sprovede Zakon o gradnji, zabranom daljih radova na čišćenju, krečenju i uređenju, kako je kazao,  objekta u centru grada.

“Nemamo niti jedan dokument o toj zgradi. Za nas je ilegalna gradnja. Ne može niko da gradi, niti pravoslavna crkva, niti islamska zajednica, niti ijedan građanin koji nema dozvolu”, rekao je Ahmeti.

Međutim, gradonačelnik Prištine ističe da je pitanje Hrama Hrista Spasa veoma osetljivo političko pitanje.

“Odluku o zgradi, ali i četiri hektara zemlje, donela je Skupština Srbije 1992.godine, posle  ukidanja autonomije Kosova, kada je izbačeno s posla dosta Albanaca iz biblioteke koji su bili protiv toga. Mi tu crkvu smtramo kao zgradu iz Miloševićevog režima, a kada je došao UNMIK rečeno je da sve odluke donate posle 1989.godine koje su diskriminišuće prema Albancima i drugim nacionalnostima ne važe”, rekao je Ahmeti i dodao da oko toga nema većeg konsenzusa među Albancima i kada je u pitanju univerzitet, i civlilno društvo, i političke partije“.

Za njega, kao predstavnika opštine, što je, navodno, rekao i predstavnicima Srpske liste, stvar je jednostavna: “Nema dozvole, nema gradnje”. 

Ahmeti hoće da razgovara sa svima, i sa Srbima, ali, kako kaže, bez privilegija, i bez diskriminacije.

“Ja verujem u  građansko Kosovo, stvarno, ja verujem u to da  svi građani imaju ista prava, ali mi ne možemo sad da pređemo preko tih devedeestih godina kao da nije bilo ništa”.

Sudbina Hrama će se po njemu  dalje rešavati u procesu legalizacije. Međutim, napominje da u Prištini ima 46 000 nelegalnih objekta, a da se samo hiljadu ljudi javilo u procesu legalizacije, a slično je i na celom Kosovu gde ima 300 hiljada ilegalnih gradnji, a tek deset odsto građana je podnelo zahtev.

Ahmeti očekuje da Priština u budućnosti postane atraktivna turistička destinacija otvorena I atraktivna za sve ljude

“Ovde ima stvarno interesantnih stvari: od džamija i crkava, od starog otamanskog vremena, preko komunističke arhitekture, pa sve do ulica Džordž Buš ili Bil Klinton posle rata. Što se tiče mene, ja poručujem ne samo Srbima nego svima da dolaze da posete Prištinu, ako se nekome sviđa da živi ovde, što da ne. Ja kao gradonačelnik kažem da je ovo slobodan grad, ja treba da garantujem, ne samo ja, nego i policija svima onima koji hoće da žive u Prištini da žive normalno”, rekao je  gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti gostujući u emisiji Slobodno srpski.


Komentari posetilaca