SPORAZUM: Briselski dijalog – šest godina posle
03/05/2019 16:32|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1566 |
|


Sporazum, 03.05.2019. - U novoj emisiji Sporazum koja se emitije  na programu TV Mreže, RTV Kim i TV Mitrovica svake  srede  od 21 čas, i ovoga puta  govorilo se o potpisivanju Briselskog sporazuma  i normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

 

Briselski sporazum potpisali su 19.aprila 2013.godine predsednici vlada u Prištini i Beogradu Hašim Tači i Ivica Dačić, uz posredovanje tadašnje visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. 

 

Gosti  emisije “Sporazum”  bili su : Sanja Sovrlić, urednica veb portala Crno beli svet i politički analitičar iz Prištine Beljujl  Bećaj. 

 

Na pitanje šta je ključna promena u odnosu na period od pre 2013.godine, osim što smo svi šest godina stariji, Bećaj je odgovorio: "Svaka godina za nas je bila teška ali i istorijska.Sve što su radili naši lideri tokom šest godina proizveli su jednu važnu istoriju.Mislim da možemo doći do situacije da kažemo da je svaki građanin izgubio nadu da može eventualno doći do zamišljenih ciljeva o tobože normalizacije odnosa Srba i Albanaca".

 

Da li je tim Federike Mogerini i ona lično kao visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost bila fer i objektivna tokom Brisleskog dijaloga,  Sanja Sovrlić urednica veb portala Crno beli svet kaže: "Da, bila je pristrasna, i jedini cilj bila je integracija severa Kosova u kosovsko društvo".

 

Prema istraživanju Puls javnosti koje je pre dva meseca objavio UNDP na Kosovu samo 14 odsto ispitanika je izjavilo da je zadovoljno političkim kretanjima na Kosovu, dok je polovina ispitanika izjavila je da je nezadovoljna trenutnim političkim usmerenjem Kosova.

 

 


Komentari posetilaca