Sporazum: Dijalog u svetlu izbora
21/05/2020 11:08|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 443 |
|


Sporazum – 21.05.2020. - Situacija sa koronavirusom, ali i izbori u Srbiji i potencijalni izbori na Kosovu uticaće na nastavak dijaloga Beograda I Prištine, istakli su, gostujući u emisiji “Sporazum”, direktor instituta Kipred u Prištini Ljuljzim Peci, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbije Milan Antonijević i  glavni i odgovorni urednik Radio Televizije Kim u Čaglavici Goran Avramović.

Direktor Kipred-a Ljuljzim Peci smatra da nastavak dijaloga Beograda i Prištine zavisi od tri stvari: od razvoja situacije sa koronavirusom, od toga da li će Kosovo ići na nove izbore i od ishoda izbora u Srbiji.

“Ako ide i Kosovo na izbore,  mislim da bismo u razgovore mogli da uđemo najranije u septembru, a ako ne  idemo na izbore i ako se broj zaraženih Kovidom smanjuje, onda bi razgovori mogli da počnu i početkom ili sredinom jula”  istakao je Peci.

Sa druge, strane glavni i odgovorni urednik RTV Kim Goran Avramović smatra da neće biti skorog nastavka dijaloga, pre svega zbog nejasne situacije oko taksa, ali i zbog izbora koji očekuju Srbiju, i potencijalnih izbora na Kosovu. Smatra da je zbog problema  na unutrašnjoj političkoj sceni na Kosovu neizvestan i format dijaloga.

“Iako se na prvi pogled čini da je dijalog čvrsto u rukama dvojice predsednika, Vučića i Tačija, svedoci smo  da Hašim Tači  ima puno problema oko formalizacije svoje uloge i bez obzira na sudbinu odlazećeg premijera Aljbina Kurtija, ako imamo u vidu da je četvrtina aktivnog biračkog tela na poslednjim izborima podržala upravo Samoopredeljenje, mislim da Tačiju neće biti lako da zadrži status ekskluzivnog pregovarača u ime Kosova. Moram da dodam da kosovski Srbi nisu zainteresovani za  formalni datum otpočinjanja razgovora Beograda i Prištine i prema podacima koje imam, čak polovina njih veruje da se nastavak razgovora neće desiti ove godine”, rekao je Avramović.

 

Beograd  će i posle izbora nastaviti istu politiku prema dijalogu

 

Za razliku  od Kosova, izvesno je da će Beograd  i nakon  izbora nastaviti istu politiku  po pitanju dijaloga, smatra izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbije Milan Antonijević i napominje da u Beogradu osluškuju  reakcije Evopske unije, očekujući podršku pre svega Francuske I Nemačke.

“Ti disonantni tonovi i različite poruke koje dolaze iz Pariza i Berlina, pokazuju rastrzanost evropske politike kada govorimo o samim pregovorima i nadam se da će u narednom periodu  biti mnogo jasnije kakvi tonovi dolaze iz Brisela, te da će Mirosalav Lajčak, kroz saradnju svih aktera unutar Evropske unije, zadobiti snagu koju bi trebalo da ima, ako seda u kormilo pregovora. Posmatrajući iz ove pespektive zasigurno će i SAD biti učesnici u pregovorima dok će uloga posmatrača pripasti Rusiji”, kazao je  Antonijević.

I Peci, i Avramović se slažu da postoje različiti stavovi unutar Evropske unije po pitanju dijaloga, a pre svega po pitanju ideje o promeni granica koja se pominje kao moguće rešenje problema Beograda i Prištine.

“Francuska je bila dosta fleksibilna što se tiče promena granica, dok je Nemačka  bila strogo protiv i ne odustaje od toga”, smatra Peci.

“Čini se da Francuski predsednik Emanuel Makron ne deli zabrinutost Berlina kada je u pitanju podela Kosova, a odnos između Pariza i Berlina vrlo lako, po inerciji, može da bude shvaćen kao moneta za potkusurivanje ili manji deo nekog većeg dogovora po pitanju odnosa dveju strana, smatra Avramović.

Kada je u pitanju uloga SAD u dijalogu Beograda i Prištine, Antonijević  je istakao da od specijalnog izaslanika predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričarda Grenela očekuje istu posvećenost nastavku dijaloga kao i do sada.

“Podsetimo se samo koliko je energije uloženo u normalizaciju vazdušnog saobraćaja I drugih pitanja koja su stavljena na sto, a koje je Kovid obrisao. Govorimo o nekome ko je zaista posvećen I ko će želeti da vidi rezultate”, rekao je Antonijević.

U emisiji su predstavljeni I rezultati ankete koju je putem društvene mreže Fejsbuk sprovela NVO Aktiv. Na pitanje da li će biti izbora na Kosovu nakon završetka pandemije 84% ispitanika je reklo da će ih biti,  dok 16% smatra da izbori neće biti održani.

 


Komentari posetilaca