Sporazum: Evro-američki motori u dijalogu
11/06/2021 17:56|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 313 |
|


Sporazum, 11.06.2021. – Do sveobuhvatnog sporazuma između Prištine i Beograda u bliskoj budućnosti neće doći, saglasili su se gosti u emisiji “Sporazum”, politikolog iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative u Beogradu Milan Krstić, direktor portala Demokratija u Prištini Ardijan Arifaj i glavni i odgovorni urednik RTV Kim u Čaglavici Goran Avramović.

Gostujući u emisiji “Sporazum” direktor portala Demokratija  Ardijan Arifaj kazao je da је nedavna zajednička poseta Miroslava Lajčaka i Metjua Palmera Prištini i Beogradu pokazatelj da postoji pritisak da se dijalog nastavi, ali i da se javnosti pokaže da SAD i EU sarađuju po pitanju dijaloga. Međutim prema njegovom mišljenju  izostala je, vizija i ideja kako taj proces treba da se odvija i završi.  

„Kao prvo važno je da su došli zajedno, i predstavnik Brisela i predstavnik Vašingtona što daje neki signal da postoji neka koordinacija između Vašingtona i Brisela, nešto što je nedostajalo neko vreme i to je valjda i glavna vest te posete, da vidimo da Brisel i Vašington sarađuju po pitanju dijalog između Kosova i Srbije. Inače nismo videli neke nove ideje, neku novu viziju o tome kako proces treba da ide i ono glavno, koji će biti finalni rezultat tog procesa“, rekao je Ardijan Arifaj.

Milan Krstić iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative nedavnu posetu zvaničnika Brisela I Vašingtona okarakterisao je kao uvod u ono što treba da se dogodi prilikom prvog susreta Vučića i Kurtija u Briselu.  

„Mislim da je ovaj put, bez obzira što je fokus celokupne javnosti bio na ovu posetu, ipak naglasak više stavljen na to da li ovo znači da se Amerika ponovo uključuje u Briselski dijalog na jednakom nivou kao što je to bio slučaj tokom Obamine administracije - ne kao lider nego kao ozbiljna podrška Evropskoj uniji i zapravo, komplementarno pristupa dijalogu Beograda i Prištine. To su bile glavne teme koje su bile otvorene u vezi sa ovom posetom“, kazao je Milan Krstić.

Na pitanje da li je moguć sporazum između Prištine i  Beograda i bez izričitog priznanja Srbije, glavni i odgovorni urednik RTV Kim u Čaglavici i Goran Avramović kaže:  

„Ni u prethodno vreme, ni u današnje vreme, a ni u dogledno buduće vreme garnitura na vlasti, bez obzira kojoj opciji u Beogradu ona pripadala, prosto politički ne može da preživi priznavanje Kosova. Moje mišljenje i moja očekivanja su takva da se to formalno neće desiti i mi sve vreme pričamo o kompromisu, međutim, kompromis se vrlo često predstavlja kao najbezbolnija varijanta za Srbiju po kojoj će ona priznati Kosovo. Dakle verujem da se slažemo da to nije definicija kompromisa“, kazao je Avramović. 

Sagovornici su se složili da u bliskoj budućnosti neće doći do konačnog sporazuma između Beograda i Prištine. 

„Uticaće izbori u Nemačkoj, ko će biti naslednik kancelarke Merkle.Francuska će takođe biti preopretećena izborima, zato ne vidim da će biti toliko fokusa, toliko energije odvojeno od strane Evropske unije i njenih članica da se postigne neki finalni sporazum između Kosova i Srbije“.

„Kosovo s jeseni očekuju lokalni izbori, izbori na više nivoa su relativno blizu i u Srbiji i bojim se da je u ovom trenutku previše optimistično postizanje bilo kakvog dogovora u nekoj bliskoj budućnosti“, kazao je Avramović.

U emisiji su predstavljeni i rezultati ankete u kojoj je na pitanje da li će se postići sporazum između Prištine i Beograda u 2021. godini, 91,1 odsto onih koji su učestvovali u ovoj anketi odgovorilo je da ne očekuje da će se to dogoditi dok 8,9 odsto ispitanika smatra da će se to dogoditi.

 


Komentari posetilaca