Sporazum: ILI – ILI
30/01/2020 12:37|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1396 |
|


Severna Mitrovica, 30.januar - Iako je zima, na političkoj sceni – vruće. Bilo je ili – ili . Ili nova vlada u Prištini ili novi izbori. Ili obnavljanje dijaloga sa Beogradom ili se Amerika povlači. O tome su u jučerašnjoj emisiji Sporazum govorili bivši potpredsednik Vlade Kosova i funkcioner Srpske liste Branimir Stojanović i politički analitičar iz  Prištine Beljuj Bećaj.

Kosovo je posle višemesečnih pregovora dobilo novu vladu čiji je mandatar lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, a glavni koalicioni partner Demokratski savez Kosova. Na pitanje da proceni koliko bi eventualno njihov avlada, ako ipak postignu dogovor, bila stabilna, a koliko bi partneri bili spremni da efikasno sarađuju  Beljuj Bećaj kaže da su vanredni parlamentarni izbori na Kosovu doneli malu promenu, što je stvorilo veliku nadu.

“Sada imamo epilog koji glasi: da li hoćemo stvarnu promenu ili hoćemo nastavak “zarobljene države” koja samo simulira promenu”, kaže Bećaj.

Na pitanje da li bi Srpska lista, u slučaju da Kurti uspe da formira vladubila u vlasti ili opoziciji, bivši potpredsednik Vlade Kosova Branimir Stojanović kaže da bi trebalo sačekati da se vidi da li će takva vlada biti formirana, kakav će eventualno biti njen program i prioriteti.

“Iz onoga što smo čuli, nema previše obećavajućeg. Gospodin Kurti je pokušao da fabrikuje neke svoje Srbe koji bi govorili ono što se njemu sviđa, a to nisu bili pozitivni signali. Sada je nastala konfuzija, rokovi cure i približavamo se finalu kada ćemo saznati ili će biti nove vlade, ili će biti novih izbora”, smatra Stojanović.

Komentarišući nedavno izrečene poruke specijalnog izaslanika predsednika Sjedinjenih Američkih Država Ričarda Grenela da bi se Amerika mogla povući ako Beograd i Prština ne prihvate da nastave dijalog, Beljuj Bećaj podseća da je Grenel i pohvalio obe strane jer sada imaju pozitivnu energiju u pravcu rešavanja problema.

“Trampova Amerika nije Klintonova, niti Bušova Amerika, ali vidimo manu u tome što nekim razgovorima, kao što je bio onaj u vezi sa uspostavljanjem avio linije nisu prisustvovali vlastini Prištine, nitiB eograda, ali ni predstavnici Evropske unije. Srbija i Kosovo streme evropskim integracijama iako u sporazumima nedostaje tako bitan factor kao što je EU to je ozbiljna stvar”, kaže Bećaj.

S druge strane Stojanović naglašava da je ekonomska integracija ključ rešavanja problema.

“Ono što je važno da se pomerimo sa mrtve tačke. Očigledno je da smo se zaglavili. Evropska unija je pokazala određenu sterilnost u trenutku kada je trebala da izvrši pritisak na prištinske institucije da se određeni dogovori i sprovedu”, ocenio je Stojanović i naglasio da je Beograd svoje obaveze uglavnom ispunio.

 

U emisiji Sporazum,koja se emituje na kanalima Nezavisne TV Mreže i Radio Televiziji Kim objavljen je i deo nedavno sprovedenog istraživanja nevladine organizacije Aktiv “Analiza trendova” po kome se stvarina Kosovu ne odvijaju u dobrom smeru, što misli iviše od 90 odsto Srba sa Kosova, dok manje od 10 odsto da se stvari ipak odvijaju pozitivno.

Takav pesimizam je stabilna tendencija i u manje-više istom obimu ispoljava se iz godine u godinu, a razlike između srpskih ispitanika koji žive na severu Kosova i onih koji žive u srpskim sredinama južno od reke Ibar skoro da ne postoje, objavljeno je u emisiji Sporazum.

 


Komentari posetilaca