Sporazum: Izbori na Kosovu
25/05/2017 10:22|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 488 |
|


Čaglavica, 25.05.2017. - Vlada Ise Mustafe bila je u protekle dve i po godine suočena sa brojnim izazovima i nije nikakvo iznenađenje što je došlo do njenog pada, saglasili su se gosti najnovije emisije Sporazum čija je tema bila „Izbori na Kosovu“.

Novinar iz Beograda Dejan Anastasijević rekao je da je bilo samo pitanje vremena kada će na Kosovu biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.

„Ova Vlada je od početka delovala kao jedan provizorijum, kao nešto što nije napravljeno da traje i  da izgura ceo mandat i bilo je samo pitanje vremena kada će se ona raspasti. Očigledno je takođe da na pad te Vlade utuče više faktora, ali pre svega Tačijeva želja da konsoliduje svoju vlast“, rekao je Anastasijević.

Analitičar Aljbinot Maljoku smatra da je pad Vlade Ise Mustafe posledica brojnih izazova sa kojima se ona suočavala od samog početka.

„Tri teme su najviše opteretile ovu Vladu i bile veoma teak kamen na njenim leđima, a to su Demarkacija granice sa Crnom Gorom, i Asocijacija opština sa srpskom većinom i trnsformacija Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku Kosova. To su bile tri tačke koje su opteretile jako puno ovu koliciju i rad ne samo Vlade, nego i  Skupštine Kosova“, rekao je Maljoku. 

Miodrag Milićević iz Nevladine organizacije Aktiv kaže da je Vlada koju su činili DPK, DSK i Srpska lista od samog početka bila suočena sa brojnim izazovima koji su je pratili tokom gotovo celog mandata koji je trajao oko dve i po godine.

„Ono što je na meni ostavilo taj neki utisak u tom periodu u protekle dve i po godine  je dim, suzavac, brojni protesti. Međutim treba pomenuti da je Kosovo u celom tom jednom procesu na neki način možda i ne baš direktno Mustafinom zaslugom kao nekog ko je bio premijer, ali je potpisao sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju. To treba pomenuti, jer to može na neki način da se posmatra u vidu nagrade koju je ta Vlada na neki način dobila za sve ono što je učinila na tom jednom putu ka normalizaciji, odnosno ka pokušaju normalizacije odnosa sa Srbima“, kazao je Milićević.

Komentari


Unesite sigurnosnu šifru

Komentari posetilaca