Sporazum: Nova godina, novi izbori
04/02/2021 11:08|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 384 |
|

Sporazum, 04.02.2021. - Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu zakazani su za 14.februar. Razlozi za njihovo raspisivanje su i suštinske, ali i formalne prirode, smatra politički analitičar Beljuj Bećaj.

„Ova vlada je bila nelegitimna vlada, ali smo posle odluke Ustavnog suda saznali da je ona bila i nelegalna“, kaže Bećaj.

Komentarišući činjenicu da su vanredni parlamentarni izbori na Kosovu češći od redovnih, politikolog iz Beograda Stefan Surlić ocenjuje da je društvenopolitička situacija na Kosovu kompleksna i karakterišu je veliki rascepi prvenstveno u okviru albanskog političkog tela.

 „I ovi izbori neće doneti ništa posebno. Bez obzira na to ko bude došao na vlast ostaju jaki politički rascepi i nedefinisan status koji pre svega zavisi od Beograda“, smatra Surlić i dodaje da je to zato što se ciljevi postavljeni u predizbornoj kampanji ne mogu sprovesti bez dogovora sa predstavnicima Beograda.

Olako se daju obećanja, a da pri tome ne vidimo nikakvu spremnost za dijalog.

„Ne otopljavaju se odnosi. Ne šalju se racionalne političke poruke koje teže ka kompromisu“, upozorava Surlić.

Komentarišući nedavne iznenadne posete političara iz Prištine severu Kosova, direktor Aktiva Miodrag Milićević ističe da je indikativno kada su se one dogodile

 „Meni je značajnije da se to dešava pre zvaničnog početka predizborne kampanje o što svi birači, uključujući i albansko biračko telo imaju minimalnu podršku tokom tzv. neizbornih godina“, kaže Milićević i ocenjuje da bi slične posete u budućnosti trebalo da budu koordinisane sa lokalnim legalnim vlastima u opštinama na severu Kosova, koje je i dalje veoma osetljivo političko područje.

Politički analitičar Beljuj Bećaj očekuje da je moguće da na ovim izborima bude postignut rekord u broju izašlih na birališta, jer je kreiran milje koji oslikava potrebu za promenama.

 „To je jako dobro, jer kod nas se često u politici kaže da su loše vlasti proizvod dobrih građana koji ne izlaze na izbore“, kazao je Bećaj.

U emisiji su predstavljeni i rezultati ankete među pratiocima na fejsbuku. Na pitanje da li očekuju da će vanredni parlamentarni izbori na Kosovu proći fer i demokratski zabeleženo je 27,6 odsto pozitivnih i 72,4 odsto negativnih odgovora.

 


Komentari posetilaca