SPORAZUM: Rezultate meriti brojem Srba povratnika
03/06/2018 18:31|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 799 |
|


Severna Mitrovica, 02.06.2018. - Rad srpskih poslanika u kosovskom parlamentu nekada je bio intezivniji, sa mnogo većim uticajem na ukupna politička dešavanja, ocenio je u emisiji Sporazum bivši poslanik Skupštine Kosova I nekadašnji ministar za rad i socijalno staranje Nenad Rašić. Nasuprot njemu, predsednik Srpskog nacionalnog foruma Aleksandar Đikić smatra da su rezultati rada srpskih predstavnika nekad i sad gotovo identični i da ih takoreći i nema.

,,Rezultati moraju biti vidljivi, oni se mere po tome koliko je Srba vraćeno na svoja ognjišta, koliko je, i da li je povećana pravna sigurnost, da li je omogućena sloboda kretanja i na kraju da li su stvoreni uslovi za ekonomsku egzistenciju Srba“, kaže Đikić i dodaje da je nezadovoljstvo šire javnosti veliko, jer se vrlo malo toga dešava što bi naišlo na odobravanje bilo koga ko prati političku scenu.

Rašić ističe da je u vreme kada on bio u parlamentu, u prvom redu postojala  dostupnost informacija, a da je rad poslanika  bio transparentan.

“U  radu Skupštine smo aktivno učestvovali i to sa poslaničkim pitanjima, podnošenjem inicijativa, predlozima amandmana i zahtevima za revidiranje zakona. Sada u ovom sazivu nije takva situacija“, rekao je  Rašić.

 

Zašto mladi odlaze?

 

Kada je reč o iseljavanju Srba,  Rašić i Đikić saglasni su da je ekonomska nesigurnost glavni uzrok odlaska, posebno mladih koji u sadašnjim okolnostima ne vide bilo kakvu perspektivu.

“U poslednje vreme stanje se delimično stabilizovalo  jer ja država Srbija uložila dosta u obrazovanje, zdravstvo i u druge delatnosti, ali Srbi i dalje osećaju nesigurnost i to ne samo ekonomsku, već i pravnu“, kaže Đikić.

Rašić smatra da je jedino rešenje ostanka donošenje programa za održivi opstanak, kako bi Srbi mogli da žive od sopstvenog rada.

NVO Aktiv je nedavno u istraživanju sa Srbima južno od Ibra pitala građane da li planiraju da ostanu u mestu u kojem trenutno žive, a čak trećina ispitanika je odgovorila da planira da ode.

Taj podatak je za Đikića poražavajući.

„Naša generacija je pala na ispitu, na mladima je da preduzmu inicijativu, ne čekajući šta će vreme da donese“, kaže  predsednik Srpskog nacionalnog foruma. S druge strane, Rašić, koji je i predsednik Progresivno demokratske stranke tvrdi da je u pitanju hronična neodgovornost sadašnjih predstavnika Srba u kosovskom parlamentu, koji po njegovom mišljenju nisu adekvatni predstavnici svog naroda.

Komentarišući eventualnu dobrobit koju bi trebalo da donese formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO)  Nenad Rašić ističe da se građanima mnogo toga prećutkuje, a u prvom redu činjenica da bi se formiranjem ZSO sve institucije Republike Srbije automatski ugasile što bi dovelo do, kako kaže, ekonomskog genocida za koji su Srbi potpuno nespremni.

„ZSO ništa ne nudi što već nije predviđeno kosovskim sistemom“, rekao je Rašić.

Đikić smatra da ZSO neće doneti ništa suštinski sem zajednice lokalnih samouprava.

„Zajednicu može svako ko se udruži da oformi, pa i fudbalski klubovi ako to reše“, kaže Đikić.

 

Protiv zamrznutog konflita

 

Transformisanje bezbednosnih struktura na Kosovu i Rašić i Đikić smatraju neprihvatljivom i opasnom pričom koju neko uporno vraća u žižu interesovanja, prevashodno misleći na SAD.

„To je opasna igračka,  jedna takva vojska ako bude formirana, hipotetički bi mogla da automatski uđe u NATO savez“, upozorava Rašić.

U Srpskom nacionalnom forumu, koji je učestovao  u seriji debata „unutrašnji dijalog“ koji je pokrenuo srpski predsednik Aleksandar Vučić, smatraju da ne sme biti kako je to u Beogradu  okarakterisano „zamrznutog konflikta“.

,,Naša je obaveza da aktivno učestvujemo u rešavanju problema, ne prepuštajući nekome drugome da odlučuje umesto nas ili da jednostavno čekamo da se nešto desi“, kaže Đikić.

Rašić nije zadovoljan unutrašnjim dijalogom .

„Verujete da neko ima plan i da može da vam pomogne ili da vam bar da nadu, a vi od toliko očekivanih dobrih odgovora dobijete samo aroganciju i pritom nas prozovu autonomašima“, rekao je Rašić.

Nacionalni interesi Srba ipak moraju biti prioritet svih strana, pa makar bilo reči samo o jednoj stvari, zajedničkom stavu Srba o  transformisanju bezbednosnih struktura na Kosovu, na primer, zaključak je Rašića i Đikića .

 

 


Komentari posetilaca