"Sporazum": Vašingtonski dokument pomerio dijalog sa mrtve tačke
15/10/2020 15:16|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 57 |
|


Sporazum, 15.10.2020. - Da Evropska unija pokušava da sakrije nezadovoljsto zbog potpisivanja Vašingtonskog sporazuma i delovanja američke administracije i Ričarda Grenela u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, izjavio je viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber gostujući u prvoj emisiji "Sporazum" u novoj sezoni.

„To je neobavezući sporazum i predstavlja vrhunac jednogodišnjeg unilateralnog i potpuno nekoordinisanog delovanja Grenela i njegovih pomagača“, rekao je Veber gostujući u emisiji Sporazum.

Sa takvom konstatacijom se ne slaže izvršni direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj KIPRED Ljuljzim Peci.

“Sporazum u Vašingtonu nije bio loš za obe zemlje, nego je pogurao Prištinu i Beograd da se malo približe i da se dijalog pomeri sa mrtve tačke”, kazao je Peci, a kao interesantan presedan naveo da je to bio prvi ugovor koji je Srbija potpisala, a da je Kosovo predstavljeno bez asteriksa (zvezdice).

U novoj epizodi analizirano je kako je Vašingotonski sporazum, koji su potpisali Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti sa Donaldom Trampom, uticao na dosadašnje napore Evropske unije u normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

Za programskog direktora nevladine organizacije "Aktiv" Miodraga Marinkovića u vašingtonskom dokumentu ima elemenata gde se američki i interesi EU poklapaju i gde ne postoji, niti je, po njegovom mišljenju postojala namera da se ti interesi usaglašavaju. Za njega je to više izborni manifest Donalda Trampa u kampanji za predsedničke izbore u SAD.

“Dokument sadrži one tačke oko kojih ta administracija želi da gradi svoju izbornu strategiju, a to su ekonomski razvoj, smanjenje učešća Rusije i Kine u američkim interesnim zonama, kakav je i Balkan i dodvoravanje određenim ciljnim grupama među glasačima, kao što su homoseksualci, jevrejska populacija u SAD, itd”, ocenio je Marinković.

Emisija "Sporazum" ponovo se svake srede emituje na kanalima televizija Mir, Kim, Herc, Puls i Mitrovica, kao i na društvenim mrežama.

"Sporazum" je projekat Kosovske fondacije za otvoreno društvo, koji se realizuje u saradnji sa NVO "Aktiv", Forumom za razvoj i međuetničke odnose i TV Mrežom.

 

Komentari


Unesite sigurnosnu šifru

Komentari posetilaca