Srbi i Albanci na Kosovu obeležili Međunarodni dan nestalih lica
30/08/2021 21:39|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 274 |
|


Glas Amerike, 30.08.2021. - Međunarodni dan nestalih obeležen je na Kosovu i među Srbima i među Albancima. U Gračanici je održan skup porodica kidnapovanih i nestalih Srba, a u Prištini je pored polaganja cveća na spomenik posvećen nestalima organizovana i protestna šetnja. Dok su u Prištini nestalim licima počast odali najviši kosovski zvaničnici, obeležavanju u Gračanici nije prisustvovao nijedan politički predstavnik Srba.

U Prištini je Međunarodni dan nestalih obeležen šetnjom glavnom prištinskom ulicom i polaganjem cveća na spomenik posvećen nestalima u dvorištu Skupštine Kosova. Pored članova porodica, počast nestalima odali su i predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti.

„U ovom danu u kojem postoji više anksioznosti nego tuge, jer se 1.632 ljudi sa Kosova i dalje vode kao nestali, još nemamo razrešenu njihovu sudbinu. U našim odnosima sa Srbijom, pitanje nestalih je ključno pitanje i ne možemo tvrditi da imamo stabilnu i sigurnu budućnost ako se ne pozabavimo pitanjima iz prošlosti. Srbija odbija da se suoči sa prošlošću“, kazao je premijer Kosova Aljbin Kurti.

S druge strane, u centru Gračanice okupilo se oko pedesetak ljudi, uglavnom članova porodica kidnapovanih i nestalih Srba, koji su nosili forografije svojih najmilijih. Razočarani su što skupu nije prisustvovao nijedan politički predstavnik Srba.

„Mi znamo dobro da mi naše Srbe imamo i u Vladi Kosova i eto našu Srpsku listu, za koju svi glasamo, kojoj svi dajemo podršku, a danas pošto ja mnogo njih znam, na žalost nisam video ovde nikog. To samo šalje poruku da političarima verovatno da nije stalo da se ovaj naš problem reši“, rekao je za Glas Amerike koordinator Udruženja za nestala lica Opštine Orahovac Negovan Mavrić.

Silvana Marinković, koordinatorka Udruženja nestalih i kidnapovanih lica u Gračanici, kaže da su današnji događaj pozvani i predstavnici opštine Gračanica i opštine Priština koja na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije.

“Mi imamo dve opštine, a u stvari mi nemamo nijednu, tako da je ovo još jedan dokaz da smo mi i naše porodice sami u našem problemu. Sami se borimo i sami nastavljamo dalje sa našom borbom“, rekla je Marinkovićeva.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić, koji je i ministar za zajednice i povratak, napisao je na Fejsbuku da je “Međunarodni dan nestalih lica još jedan dan podsećanja, da svako društvo ima moralnu obavezu prema žrtvama i njihovim porodicama, da istina o nestalima mora da se sazna jer je bol porodica prevelika”.

Na Kosovu se još traga za 1.632 osobe koji su nestale i kidnapovane tokom i posle sukoba na Kosovu, a čija sudbina ni posle više od 20 godina nije rasvetljena.

 


Komentari posetilaca