Srbi predali jedinstvenu listu
06/09/2013 09:01|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 965 |
|

Na Kosovu je u ponoć istekao rok za predaju lista za lokalne izbore koji će se održati 3. novembra. Predata je i jedinstvena lista Srba, pod nazivom "Srbija". Od 105 prijavljenih političkih subijekata 18 lista podneli su Srbi.
 
Među 18 srpskih političkih stranaka, građanskih inicijativa i pojedinaca, koji su podneli prijavu za učesće na predstojećim kosovskim lokalnim izborima je i jedinstvena srpska lista, pod nazivom Građanska inicijativa “Srbija”, koju podržava Vlada Srbije. Na toj listi nalaze se imena kandidata za odbornike  za 24 opštine na Kosovu i kandidati za predsednike u opštinama sa srpskom većinom.
 
Kandidat za gradonačelnika  Gračanice ispred te liste je Branimir Stojanović, za Štrpce Ivan Redžić, za Klokot Srećko Spasić, za Parteš Dragan Nikolić, Novo Brdo Svetislav Ivanović, i za Ranilug Gradimir Mikić sadašnji predsednik te opštine.
 
“Poruka biračima, da stave prst na čelo da izađu na biračka mesta, kažem da stave prst na čelo i da zaokruže onog ko im garantuje opstanak na ovim prostorima”, rekao je obraćajući se novinarima nakon predaje liste “Srbija” nosilac te liste Vladeta Kostić.
 
Prijavu za predstojeće izbore podnele su i Samostalna liberalna stranka, Srpska socijalna-demokratska stranka, građanska inicijativa "Zajednička budućnost" kao i građanske inicijative,  Savez Kosovskih Srba "Demokratska inicijativa" i "Jedinstvena srpska lista - Vidovdan".
 
“Značajno nam je što smo se pojavili i na izborima na severu Kosova, tamo imamo odbornike i kandidate za gradonačelnike u opštinama Leposavić i severnoj Mitrovici, tako da sve ovo što smo predali ove liste predstavljaju ono što smo radili svih ovih godina i sigurni smo u dobar rezultat”, kaže Petar Miletić iz Samostalne liberalne stranke.
 
Kandidati za gradonačelnike u opštinama severno od Ibra jedinstvene srpske liste Građanska inicijativa “Srbija“ su: Krstimir Pantić za Kosovsku Mitrovicu, Stevan Vulović za Zubin Potok, Dragan Jablanović za Leposavić i Ivan Teodosijević za Zvečan.
 
Među prjavljenim sa severa su i građanske inicijative Srbija, Demokratija, Pravda čiji je kandidat za gradonačelnika severne Mitrovice Oliver Ivanović bivši sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, a nosilac liste Demokratska inicijativa je bivši ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Goran Bogdanović.
 
“Mi učestvujemo na ovim izborima zbog sporazuma koji je postignut u Briselu i mi hoćemo da ispoštujemo pre svega dogovor da pomognemo našim sunarodnicima u centralnoj Srbiji, da pomognemo našoj Vladi, da može što brže i što bolje da napreduje ka Evropskoj Uniji, ka evropskim integracijama i da ljudi što bolje žive u centralnoj  Srbiji”, rekao je Bogdanović.
 
Jedinstvenu listu podneli su i Goranci. Nosilac liste koju podržava Vlada Srbije je Adem Hodža. Od albanskih političkih partija liste su predale Demokratski savez Kosova Isa Mustafe, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Demokratska partija Kosova Hašima Tačija, Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, Alijansa za Novo Kosovo Bedžeta Pacolija kao i dve građanske inicijative Albanaca za opštine Mališevo i Glogovac.
 
Izvor: Glas Amerike, New press
 

Komentari posetilaca