Srbi u Zubinom Potoku strahuju od izgradnje nove policijske stanice
30/10/2023 13:17|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 91 |
|

Kim, 30.10.2023. - U Zubinom Potoku krajem prošle nedelje počela je izgradnja policijske stanice u blizini OŠ „Jovan Cvijić”. Potreba za policijskom stanicom u ovom mestu postoji jer ova služba trenutno koristi prostorije privatne kuće. Međutim, građani Zubinog Potoka negoduju jer su, nakon što su Srbi napustili Kosovsku policiju na severu Kosova u istoj zaposleni uglavnom albanski službenici, te strahuju od njihove blizine obrazovnoj instituciji koju pohađaju đaci srpske nacionalnosti.

Na mestu gde se planira policijska stanica već su postavčjeni privremeni objekti, tj. kontejneri koje će pripadnici snaga bezbednosti koristiti do završetka zgrade. Odluka o gradnji doneta je još 2018. godine kada su lokalnu vlast činili Srbi, a sve zakonske procedure su već završene. Dozvolu za gradnju je još 2020. godine potpisao tadašnji gradonačelnik Srđan Vulović iz Srpske liste. Odlukom o napuštanju Kosovske policije Srbi su mesta ustupili policajcima albanske nacionalnosti.

“Okolnosti su bile drugačije kada je sama odluka bila donesena i u to vreme su u Kosovskoj policiji bili prisutni Srbi i nije bila monoetnička dok je sada apsolutno drugačije. Ovde su još uvek prisutne specijalne jedinice koje dodatno uznemiravaju narod i naše učenike koji pohađaju školu svakodnevno. Pokrenućemo razne korake, već smo se konsultovali sa nekoliko pravnika da vidimo kako se može osporiti ta odluka. Mi nismo protiv gradnje policijske stanice, ukoliko je ona neophodna, ali smatramo da ova lokacija nije adekvatna za tako nešto i da se treba iznaći neko drugo rešenje”, kaže Milija Biševac iz Građanske inicijative “Za Zubin Potok” koji je u vreme donošenja odluke o gradnji policijske stanice u SO Zubin Potok imao dva odbornika.

Građane Zubinog Potoka zabrinjava i pojačano prisustvo kosovskih policajaca na ulicama ovog mesta.

“Mislim da to uopšte ne valja. Prave nam probleme. Policija. Nisi slobodan da se krećeš, nisi uopšte dlobodan u ničemu. Policija bi trebala da bude tu, ali prava policija a ne ova policija. Policija je prava ona što je bila, naša – srpska”, kaže Vukoman Pantelić.

Radio Kim: Ali Srbi su izašli iz policije.

Pantelić: Onda uopšte ne valja. Treba da se vrate i da budu i naši i njihovi. A što to ne može? Da budu i naši i njihovi, to bi najbolje bilo, ko nekad”.

“Sve nam je tako naopako. To je glupost ko je to planirao. Plašim se ovih ovde, toliko auta ovde, ja ne znam na šta ovo liči, mislim policijskih automobile”, kaže Milosav Ristić.

Radio Kim: Jel vas uznemirava prisustvo policije ovde?

“Kako da ne. Pod broj jedan ne treba da bude ispred škole a pod broj dva ne treba da ih bude u ovolikom broju ovde. To samo idu, to samo idu. To neko plaća, a zna se ko plaća, plaćamo mi”, kaže Ristić.

Meštani Zubinog Potoka traže da se stanica izgradi na drugoj lokacij jer je ova, prema njihovom mišljenju sporna iz više razloga, jedan od njih je i taj što, kako kažu, tu parcelu koristi upravo škola. Direktor osnovne škole “Jovan Cvijić” Aleksandar Lazarević kaže da su angažovali advokate koji pokušavaju da stopiraju radove.

“Ovo zemljište je u državnom vlasništvu a škola je korisnik tog zemljišta tako da i da je nešto trebalo da se radi mislim da je škola trebala da bude obaveštena o tome. Deca su svakako zaplašena. I deca i roditelji. Verujte da svi izražavaju nezadovoljstvo, zovu, bune se, nije im baš prijatno da u blizini škole bude policijska stanica, pogotovu u ovo vreme”, kaže Lazarević.

Parcela na kojoj su započeti radovi je u društvenom vlasništvu. Iz policije Kosova poručuju da se i izgradnja sprovodi po zakonu i da su obavljene sve potrebne procedure, te da je namera da se svim građanima, bez razlike pruži javni red i bezbednost. Policija napominje da za svoje potrebe trenutno koristi privatnu kuću u Zubinom Potoku pa otud i potreba da se premeste u novi objekat.


Komentari posetilaca