Srbi zaposleni u pravosuđu na severu Kosova zvanično podneli ostavke
07/11/2022 13:02|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 245 |
|

Radio Mitrovica sever i Kim, 07.11.2022. - Srpske sudije i administrativno osoblje pravosudnih institucija u Kosovskoj Mitrovici danas su i zvanično podneli ostavke, u skladu sa dogovorom koji je postignut na sastanku političkih predstavnika Srba sa severa KiM i zaposlenih u kosovsim institucijama, održanom u subotu, 5. novembra u Zvečanu.

Ostavke su podneli službenici Osnovnog suda i odeljenja Apelacionog suda u Severnoj Mitrovici.

Sudija Apelacionog suda i član Sudskog saveta u Prištini Nikola Kabašić poručio je da je ovaj potez kraj, te da on lično nema nameru da se vraća na radno mesto na koje je podneo ostavku.

„Ovo je kraj. Ovo je realizacija one najave koju sam dao pre dva dana. Danas su sudije koje nisu stigle juče da pošalju odluku Sudskom savetu Kosova to učinile sa zvaničnih mejlova i to je to“ rekao je Kabašić.

On je dodao da u sudu ostaju njihove kolege sudije i administrativni radnici Albanci, a da su svi Srbi, administrativno osoblje i sudije, podneli ostavke.

„Sada čekamo da vidimo na koji način ćemo da se razdužimo sa opremom koju smo zadužili i kancelarijama“ dodao je Kabašić.

Upitan da li će se, ukoliko dođe do postizanja dogovora, srpski pravosudni radnici vratiti na svoja radna mesta, Kabašić je rekao da može da govori samo u svoje ime.

„Ja ne, više se ne vraćam, a ostalo prepuštam političarima“, rekao je Kabašić.

Predsednica Osnovnog suda Ljiljana Stevanović pojasnila je da će u narednim danima njihove kolege Albanci preuzeti predmete hitne prirode i da su i oni u ovom trenutku u velikom problemu kako sve da organizuju. Dodaje da su napravili dobar plan kako ne bi propustili nijedan rok.

„Mi smo se potrudili da im pomognemo, mi sa našim kolegama nikada nismo imali nijedan problem, radili smo posao profesionalno, družili smo se, sarađivali i danas neće da bude nikakav problem, biće samo njima malo teže da sve to organizuju, ja ih razumem. Na kraju, mi samo želimo svim ljudima sa kojima smo radili da se zahvalimo. Mi smo najbolji sud, ovo je jedini multietnički sud na Kosovu, ovo je sud koji je najbolji u rezultatima, ja sam imala devetomesečni izveštaj, sve sam to rekla Sudskom savetu. Mi, kao Srbi, koji su radili u kosovskim institucijama, integrisane sudije, radili smo profesionalno i nikada nije bilo nijedne primedbe. I danas smo se lepo dogovorili sa kolegama i izvršili primopredaju“, rekla je Stevanović.

Na pitanje da li bi se vratila ukoliko se postigne dogovor, rekla je da je pitanje neprimereno i da se sada ne bi izjašnjavala.

„Sudski savet se trudio da nam pomogne u nekim stvarima dolaskom predsedavajućeg Alberta Zogaja, ali mnogo toga nije moglo da se prati kada je narušavanje Briselskog sporazuma u pitanju. Ukazivali smo na to, to je već stvar hoće li da se sredi sve to, prerano je sve to“, zaključila je Stevanović.

Ona je naglasila da ne može da kaže šta se trenutno dešava sa kolegama Srbima u tužilaštvu.


Komentari posetilaca