Srbija: Na novinare i medije 19 napada u prvoj polovini godine
19/09/2022 12:58|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 101 |
|

UNS, 19.09.2022. - U izveštaju platforme „Sloboda medija brz odgovor“ (MFRR) koji su sačinili Evropska federacija novinara (EFJ), Međunarodni institut za štampu (IPI) i Evropski centar za slobodu medija (ECPMF) zabeleženo je 311 kršenja slobode medija u prvoj polovini godine u Evropi. Prema ovom istraživanju, u Srbiji je bilo 19 upozoravajućih informacija o napadima na novinare i medijske kuće.

Od svih vidova napada, kako piše u izveštaju, u Srbiji je najzastupljenije psihičko nasilje, dok je uznemiravanje putem interneta i na radnom mestu sve učestalije.

Kao vid uznemiravanja na radnom mestu izdvojene su dve lažne dojave o bombi u kancelarijama Adria Medija Grupe, kao i razbijanje prozora na zgradi u Šapcu u kojoj su Glas Podrinja i dopisništvo RTS-a.

U izveštaju je navedeno i zaziđivanje prostorija OK radija, kao i lepljenje plakata sa likom Verana Matića i natpisom „Veran Matić − samozvani građevinski inspektor ruši objekte po Vranju“.

Organizacije EFJ, IPI i ECPMF su pretnje koje je dobila redakcija Danasa nakon objave sa spornim prevodom citata Mahatme Gandija ocenile kao najozbiljnije.

Verbalni napadi, kako je navedeno u istraživanju, prednjače i u ostalim zemljama Evrope, te su uznemiravanje i pretnje novinarima bili najčešći.

U izveštaju se ističe i postojanje višestrukih oblika pritisaka koji sežu od fizičkih napada do tužbi i mešanja vlade.

Pritisci ovog tipa i kršenja slobode medija uočeni su u ukupno 29 zemalja Evrope.

Izveštaj EFJ, IPI i ECPMF „Mapiranje medijske slobode“ na engleskom jeziku možete preuzeti OVDE.

 

 

Komentari


Unesite sigurnosnu šifru

Komentari posetilaca