Srednjoškolski centar u Lapljem Selu kreće sa radom sredinom marta
07/03/2022 10:21|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 258 |
|


Medija centar Čaglavica, 07.03.2022. - Sredinom marta učenici tri srednje škole zvanično će se “preseliti” u novosagrađeni Srednjoškolski centar u Lapljem Selu, rekla je u emisiji “Heroji u doba koronavirusa” direktorka Odeljenja za obrazovanje i kulturu u Opštini Gračanica Brankica Nićić. Druga gošća u emisiji bila je Brankica Kostić, direktorka Narodne biblioteke u Gračanici, ustanove koja je nove prostorije i bolje uslove za rad  dobila tek nakon više od dve decenije. Kostićeva kaže da jedan od glavnih izazova ove ustanove i dalje ostaju napori da im kosovske institucije usptupe oko 70.000 srpskih knjiga iz nekadašnje gradske biblioteke “Miladin Popović” u Prištini.

Nakon više od dvadeset godina rada u improvizovanim objektima i neadekvatim uslovima učenici tri srednje škole na teritoriji opštine Gračanica – Medicinske, Ekonomske i Gimnazije uskoro če naslavu pohađati u novosagrađenom Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu, najavila je u emisiji “Heroji u doba koornavirusa” direktorka Odeljenja za obrazovanje i kulturu u Opštini Gračanica Brankica Nićić.

“Trenutno je u toku tehničko sređivanje samog objekta – ubacivanje interneta, prenošenje arhive i montiranje nekih delova opreme, tako da uskoro očekujemo da će škole biti definitivno  prebačene u taj objekat. Izgradnja Srednjoškolskog centra, kao jednog od možda najmodernijih i najlepših objekata, ne samo na teritoriji opštine Gračanica već i šire mnogo znači ne samo za srednje škole koje će biti smeštene u njemu već i za same srednjoškolce koji će dobiti više prostora i više neće morati da rade u više smena“, rekla je Brankica Nićić.

Pored srednjoškolaca, nove prostorije i bolje uslove za rad posle više od dve decenije dobila je i Narodna biblioteka u Gračanici.  Direktorka Brankica Kostić kaže da ova biblioteka broji oko 400 članova, a da su najčešći korisnici deca školskog uzrasta.

“U jeku dok je buktala korona mi smo gradili biblioteku i nailazili smo na mnogobrojne probleme, ali na kraju smo tokom prošlog leta polako počeli da se useljavamo. Dobili smo prostor od 450 kvadrata. Zgrada je urađena po svim standardima koje je zadala Narodna biblioteka Srbije. Oni su nam i radili te početne standarde. Arhitektonskim rešenjima na malom prostoru rešene su skoro sve potrebe naših korisnika“, kazala je Kostićeva.

Trenutni knjižni fond biblioteke je oko 30 000 knjiga. Međutim u nekadašnjoj bibilioteci „Miladin Popović“ u Prištini nakon 1999. godine ostalo je oko 70 000 knjiga. Kostićeva ističe da  i uprkos brojnim zahtevima one do danas nisu vraćene “naslednici” -Narodnoj biblioteci u Gračanici.

„Mi smo se više puta obraćali i samoj biblioteci u Prištini, ali smo se obratili i Odeljenju obrazovanja Opštine Gračanica i tražili pomoć u vraćanju tih fondova. Nikada nam ništa nije vraćeno, nikada nam ništa nije dostavljeno iz Prištine, čak ni dokumentacija radnika“, rekla je Brankica Kostić i dodala da očekuje da će i te knjige uskoro  dobiti svoje mesto na policama u Gračanici.

Brankica Nićić kaže da je jedan od glavnih problema obrazovnih institucija na teritoriji opštine Gračanica neadekvatan prostor i loši uslovi za rad. Međutim, kako navodi, ova lokalna samouprava je poslednjih godina upravo zbog toga najveći deo svog budžeta ulagala u kapitalne projekte.

„U potpunosti je rekonstruisana Osnovna škola Kralj Milutin u Gračanici, takođe je rekonstruisan objekat te škole u Kišnici, rekonstruisana je u potpunosti Osnovna škola Miladin Mitić u Lapljem Selu, kao i istrureno odeljenje u Čaglavici. Ugrađeno je parno grejanje,  kako i vrtiću u Čalavici, tako i u tom isturenom odeljenju osnovne škole“, rekla je Nićićeva. 39:55

Ničićeva dodaje da je budžet Odeljenja za obrazovanje i kulturu u poslednje dve godine umanjen za više od 30 puta.

„Budžet odeljenja za obrazovanje i kulturu je poslednje dve godine smanjen iz razloga koji ni mi ne znamo. Pokušali smo da dobijemo informacije od Ministarstva finansija, međutim nismo dobili nikakvo zvanično obaveštenje o tome, osim da se koristi neka nova formula za obračun tog budžeta. Poređenja radi,  2020. godine budžet za kapitalne projekte u mom odeljenju bio je oko 930.000 evra a prošle godine, kao i ove samo 27.000 evra“, kaže Nićićeva.

Odeljenje obrazovanja i kulture u Opštini Gračanica vršilo je verifikaciju diploma sa Univerziteta u Severnoj Mitrovici, međutim taj proces je obustavljen pre dva meseca zbog kako kaže Nićićeva isteka mandata komisije. 

„Sada se očekuje formiraje nove (komisije) tako da nadam se da će početi ponovo. Verifikacija se u odeljenju obrazovanja radi od 2016. godine i od tada do sada je verifikovano 508 diploma, a bilo je predato oko 547 zahteva za verifikaciju“.

Emisiju „Heroji u doba koronavirusa“ realizuje Medija centar u Čaglavici uz podršku Evropske zadužbine za demokratiju (EED). Emituje se svakog drugog petka od 21 sat na kanalima TV mreže – TV Herc u Štrpcu, TV Puls u Šilovu, TV Mir u Leposaviću, kao i na RTV KIM u Čaglavici.

 

 


Komentari posetilaca