Srpska lista obavestila Vučića o teškoj situaciji
12/06/2023 13:43|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 132 |
|

KoSSev, 12.06.2023. - Poruka koju su evropski i američki izaslanik ostavili u Beogradu krajem prošle nedelje jeste da bi želeli da Srbi sa Kosova učestvuju na novim izborima bez preduslova. Srpska lista je neposredno po zauzimanju opštinskih zgrada, zatražila od predsednika Srbije da suspenduje svaki dijalog. Goran Rakić sa svojom Srpskom listom danas u Beogradu kaže da su oni uvek za kompromis i „prvi da pričaju“.

Bivši gradonačelnici severnih opština u kosovskom sistemu, predvođeni šefom Srpske liste, razgovarali su danas sa Aleksandrom Vučićem i vd direktorom Kancelarije za KiM u Beogradu. Kažu da su išli da ga obaveste o teškoj situaciji i da ponove zahteve koje su kazali i Gabrijelu Eskobaru i Miroslavu Lajčaku – puštanje D.O. i R.P. koji su uhapšeni neposredno pred izbijanje sukoba Srba sa KFOR-om u ponedeljak 29. maja.

„Kad kažem teška situacija, mislim i na naš narod koji živi južno od reke Ibar a naročito je ta situacija sada otežana nakon upada specijalne jedinice ROSU na Sever, nakon maltretiranja našeg naroda, tako da smo upoznali predsednika kakva je situacija na terenu. Gde je mogao iz prve ruke da čuje od nas, svako u svojoj opštini, sa kojim se problemom građani susreću“, kazao je medijima u Beogradu.

Rekao je da su Vučiću „doneli“ snimke sa dokazom da se dvojica Srba hapse, dok sede na asfaltu i pružaju pasivan otpor KFOR-u u trenutku kada vojnici započinju akciju oslobađanja puta za izvlačenje vozila specijalne jedinice i jednog svog.

Rakić naglašava da oni ni na koji način nisu ugrozili KFOR-ove vojnike.

„Jedina krivica je što su Srbi“, dodaje Rakić.

Zato sada od Vučića i Petkovića zahtevaju da oni svojim „autoritetom“ izdejstvuju da se ova dvojica građana puste što pre.

Drugi zahtev je da se prestane sa „progonom“ Srba koji su učestvovali i u postavljanju barikada i u protestima od prošle godine i sada.

Konačno, Rakić je potvrdio da su oni danas ponovili zahteve koje su prošle nedelje izneli američkom i evropskom izaslaniku: Da se što pre formira ZSO, da se statut usvoji i od, kako kaže, strane BG, PR i EU.

„EU je garant i potpisnica“, kaže Rakić.

Na samom kraju, zahtev je i da se specijalne jedinice povuku, iz kako navodi, narodnih opština, ne konkretizujući da li misli samo na napuštanje zgrada, kako to zahteva međunarodna zajednica, ili čitavog Severa, kako je i sama lista prethodno zatražila.

Inače je Srpska lista uvek spremna na kompromis, i kako to objašnjava Rakić, „prvi smo da pričamo“.

„Možemo da pričamo o svemu. Treba da sednemo i pričamo za stolom, nego da se, žargonski rečeno, gledamo preko nišana. Ali u ovom trenutku nemam ništa drugo da vam kažem osim da smo upoznali predsednika sa situacijom“.

Srbi nastavljaju sa protestima.

Osamnaesti je dan od nasilnog ulaska specijalnih policijskih jedinica u opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, a 16. protest.

Lokalno stanovništvo u većini zahteva povlačenje specijalnih jedinica iz samih zgrada, ali i uopšte sa Severa, gde je u proteklih skoro godinu i po dana izgrađeno najmanje 5 baza ovih specijalnih snaga.

U međuvremenu su se na Severu rasporedile i jače snage KFOR-a koje praktično čuvaju opštinske zgrade, ali i obezbeđuju ove sredine od nasilnih incidenata.

U ponedeljak, 29. maja u Zvečanu je došlo do najozbiljnijeg incidenta kada su se Srbi sukobili sa KFOR-om, u kojem je preko 80 vojnika i učesnika protesta ranjeno, uključujući i od vatrenog oružja.

Tenzije su, u međuvremenu, u odnosu na prve dane, značajno spale. Uklonjena je bodljikava žica, vojnici ne nose štitove i težu opremu, komuniciraju relaksirano sa stanovništvom, uključujući i mlade, deci dele slatkiše.

Izaslanici Miroslav Lajčak i Garijel Eskobar koji su bili samo jedni od mnogih koji su prošle nedelje pokušali da od kosovskog premijera prevashodno izdejstvuju povlačenje specijalne policije iz opštinskih zgrada, te izmesti gradonačelnike na alternativne lokacije do raspisivanja izbora, poručuju u međuvremenu da su se „nadali višem rezultatu“, ali da „na žalost, tenzije rastu“.

Kako Kurtija nisu uspeli da ubede da na svoj način doprinese hitnoj deeskalaciji krize, u Beogradu su potom izneli želju koja se tiče njihovog trećeg zahteva – da Srbi na novim izborima učestvuju, i to bez uslovljavanja.

Srpska lista je nakon zauzimanja opštinskih zgrada i isterivanja radnika privremenih organa, zatražila od Vučića da suspenduje bilo kakvo učešče Beograda u dijalogu sa Prištinom, te učešće svojih predstavnika u bilo kakvim razgovorima sa kosovskim predstavnicima u Prištini dok se: 1) ne povuku sve kosovske specijalne jedinice sa Severa i pod 2) povuku sve snage iz zauzetih zgrada opštinskih organa.

Kada je Erden Atić položio zakletvu 19. maja, Srpska lista je na ‘hitnoj’ konferenciji za medije tada najavila: „Kurti ima rok do 1. juna da prestane sa represijom nad Srbima“. Inače:

„Uslediće odlučan odgovor srpskog naroda. Pravo da Srbi ostanu i opstanu na svojim ognjištima branićemo svim sredstvima“, kazao je potpredsednik Igor Simić, koji nije izneo detalje šta je to trebalo da se dogodi do 1. juna.

Opštinske zgrade zauzete su 26. maja, kada je kompletno rukovodstvo Srpske liste bilo na Vučićevom mitingu nade, tj. kontramitingu, kako ga je doživeo deo Srbije.


Komentari posetilaca