Srpske partije na Kosovu su politički instrument
22/06/2021 16:28|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 559 |
|


Medija centar, 22.06.2021. - Srpske političke partije su instrument, a ne značajn politički akter zato što i upkos brojnim pokušajima nisu uspele da samostalno artikulišu autohtonu kosovsko-srpsku politku rečeno je na predstavljanju analize istraživanja “Političke partije kosovskih Srba u političkom sistemu Kosova: od pluralizma do monizma”.

U analizi “Političke partije kosovskih Srba u političkom sistemu Kosova: od pluralizma do monizma” se navodi da na Kosovu trenutno postoje tri aktivne srpske političke partije i da od formiranja Srpske liste zvanični Beograd ima jak uticaj na političke predstavnike Srba na Kosovu. Autorka analize  Jovana Radosavljević kazala je da su srpske  političke partije na Kosovu kroz vreme uglavnom bile politički instrument, a ne značajan politički akter.

 „Beograd je zarad primene Briselskog sporazuma tada osnovao  Srpsku listu kao građansku inicijativu, koja je 2017. godine registrovana kao politička partija.  U međuvremenu Srpska lista je konsolidovala svoju moć i time napravila tektonske promene na  kosovskoj političkoj srpskoj sceni. Ostale partije i njihovi članovi su ili koptirani u Srpsku listu ili su kroz seriju pritisaka ili izbornih poraza marginalizovani sa srpske političke scene na Kosovu”, rekla je Radosavljevićeva.

Špetim Gaši iz Saveta za inkluzivno upravljanje smatra da je srpska politika na Kosovu ogledalo politike u Beogradu. Prema njegovim rečima za Beograd je važno da na Kosovu postoji srpska politička partija koja sluša i radi šta joj se kaže. 

„Iskreno, najvažnije za Prištinu  i međunarodnu zajednicu je integracija severa, nije demokratija u srpskom društvu, a Srpska lista je jedina koja je sprovela Briselski sporazum. Da je meni neko pre 10 godina rekao da će Srbi na severu glasati na nekom papiru gde piše Republika Kosovo, ko bi to verovao. Ali, to se sada dešava i svake godine vidimo to. To može samo neka partija koja je monopolizovana, kao Srpska lista", rekao je Gaši.

Sličnog je mišljenja i Jovana Radosavljević iz Nove društvene inicijative.

„Zato što je u suštini verovatno, ne znam, lakše sarađivati ili ne sarađivati sa jednom koherentnom grupom umesto sa podeljenim manjim političkim partijama koje imaju različite političke stavove i koje mogu u suštini vrlo lako sabotirati proces“, rekla je Jovana.  

Direktor Komunikacije za razvoj društva Ivan Nikolić mišljenja je da mladi Srbi na Kosovu ne shvataju koliko je njihova uloga u političkom životu značajna.

“I posle 20 godina uopšte ne razumeju njihovu važnost u politici već kao što je ovo istraživanje pokazalo, potpuno se slažu sa činjenicom da je normalno biti u političkoj partiji da bi dobio radno mesto ili šta već. Na taj način smo još jedan korak dalje od bilo čega što se i naziva demokratija”, kazao je Nikolić.  

Ipak Nikolić na neki način opravdava činjenicu što među Srbima na postoji veća politička organizovanosti.

„Ne razumeju procese, nisu spremni da se uhvate u koštac sa tom vrstom izazova, ali sa druge strane vide izuzetno jakog oponenta sa druge strane odnosno jaku konkurenciju i svesni su toga da ne bi mogli da naprave neku značajnu razliku na tom polju. U kombinaciji sa nedostatkom kvalitetnih individua koji bi to pokrenuli imamo situaciju koju imamo i ono što mene ozbiljno muči je to da verovatno u nekom skorijem vremenu to neće da se promeni“, rekao je Nikolić.

Analizu  “Političke partije kosovskih Srba u političkom sistemu Kosova: Od pluralizma do monizma” izradili su na osnovu istraživanja  Nova društvena inicijativa i Medija centar u Čaglavici u okviru inicijative Open Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS).

 


Komentari posetilaca