Srpske NVO zabrinute zbog presude Nikoli Nedeljkoviću
08/09/2022 10:17|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 288 |
|

RTV KIM, 08.09.2022. - Više srpskih organizacija civilnog društva izrazilo je zabrinutost, ali i protest, zbog presude Osnovnog suda u Prištini Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda.

Podsetimo, juče je Nedeljković osuđen na osam meseci zatvora zbog "raspirivanja entičke mržnje i netrpeljivosti".

"Kao organizacije koje se, između ostalog, bave i vladavinom prava, zabrinuti smo zbog nejednake primene prava prema članovima različitih zajednica na Кosovu", naveli su predstavnici srpskog civilnog društva.

"Vrlo je zabrinjavajuća kriminalizacija iskazivanja političkih stavova, pevanjem ili konkludentim radnjama. U tom smislu, pevanje “Кosovo je Srbija” ili slikanje sa zastavom na kojoj je prikazano Кosovu u srpskim bojama i poruka “nema predaje” ni na koji načim ne može biti krivično delo, već izražavanje političkih stavova, što je univerzalno ljudsko pravo garantovano međunarodnim konvencijama, kao i ustavom i zakonima Кosova".

U suprotnom bi, kako naglašavaju predstavnici srpskog civilnog društva, svako ko npr. ističe simbole Republike Albanije, piše ili peva o ujedinjenju Кosova i Albanije trebalo da bude krivično gonjen i osuđen. "Svedoci smo da je to redovna pojava na Кosovu i da za takve radnje niko nije odgovarao, pa čak ni za radnje koje sadrže jasan poziv na nasilje prema nevećinskim zajednicama, pre svega srpskoj", naglašava se u saopštenju.

Kako ističu, zabrinjavajuća je i diskriminacija u zavisnosti od etničke pripadnosti ili državljanstva osumnjičenog lica. U tom smislu, podsećaju na prošlogodišnji slučaj Rista Jovanovića državljanina Crne Gore koji je za isto delo osuđen na kaznu zatvora od 6 meseci, a potom mu je kazna zamenjena za novčanu, dok je, kako naglašavaju, Nikola Nedeljković osuđen na efektivnu kaznu zatvora od osam meseci.

Zbrinjavajuće je, po njihovom mišljenju, sudija ne dozvoli da policajci, čije su izjave jedina dokazna sredstva u predmetu, citiraju na srpskom jeziku reči koje je navodno izgovorio Nikola Nedeljković.

"Кonačno, činjenica da je suđenje Nikoli Nedeljkoviću odlagano i da je bilo potrebno dva i po meseca da se donese presuda, iako je optužnica bila podneta u roku od nekoliko dana, govori o diskriminaciji određenog dela pravosudnog sistema na Кosovu kada se krivični postupak vodi protiv pripadnika srpskog naroda. Sa tim u vezi, moramo i da izrazimo protest zbog neprimereno visoke kazne protiv studenta, koji je prvi put bio na Кosovu i koji nikada nije počinio neko krivično delo ili prekršaj, kao i da to nije uzeto kao olakšavajuća okolnost".

Srpske NVO pozivaju relevantne institucije na Кosovu, kao i međunarodne organizacije i misije, da učine sve što je u njihovoj moći da bi se pravo na Кosovu primenjivalo jednako na sve.

Potpisnici saopštenja su: Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC); Centar za mir i toleranciju (CPT); Nova društvena inicijativa (NSI); Humani centar Mitrovica; Кomunikacija za razvoj društva (CSD); Aktiv; Gračanica Online; Inter; FDCM i Udruženje poslovnih žena „Avenija”.

 


Komentari posetilaca