SRPSKO SRPSKI DIJALOG: Svi su pobednici ...
08/12/2013 16:09|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1865 |
|


Štrpce, 05.12.2013.godine: Na debati, koju smo u okviru projekta „Srpsko.srpski dijalog“, održali u Štrpcu, sa građanima je razgovarao Zvonko Mihajlović, predsednik Okružnog odbora Kosovskog okruga Srpske radikalne stranke. Osim razgovora između Zvonka Mihajlovića i desetoro građana, na ulicama Štrpca smo uradili i dodatnu anketu, u kojoj smo građanima postavljali ista pitanja koja su bila postavljena i na debati. 
Većina učesnika debate misli da je trebalo izaći na kosovske lokalne izbore i da je to jedini način da Srbi ostvare svoja prava na Kosovu i da ostanu i opstanu sa svojim porodicama na ovim prostorima. Građani smatraju da su pobednici ovih izbora svi, i Priština, i Srbija i Međunarodna zajednica. Što se tiče samih građana Kosova, posebno što se tiče srpske zajednici, učesnici debate i anketirani građani misle da bi novoizabrani predstavnici lokalnih vlasti trebalo više da rade na stvaranju mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta. Zato poručuju svojim odbornicima i gradonačelniku da rade na osposobljavanju ski centra, tj. na obnavljanju turističkih resursa, koji su osnovica razvoja opštine Štrpce.  Stav učesnika debate, koja je održana u Štrpcu, jeste da je lokalna samouprava u njihovoj opštini dobro radila posle lokalnih izbora 2009.godine, ali da uvek može više i bolje.
Što se tiče proteklih izbora, građani misle da su bili relativno fer i korektni, da je bilo nepravilnosti, ali ne kao na nekim ranijim izborima. Posle ovih izbora, učesnici debate vide svoju opštinu u Zajednici srpskih opština koja će zaista zastupati njihove interese i u kojoj će biti zaposleni ljudi koji imaju „čistu“ prošlost i iskrenu želju i sposobnost da rade u interesu naroda, a ne za svoj ličnio interes.
Građani Štrpca koji su učestvovali na debati i u anketi, smatraju da Srbima ipak nema opstanka na Kosovu, ako Srbija prestane sa finansiranjem, tj. sa socijalnim davanjima i davanjem plata određenim službama, kao što je bilo do sada. 
Zvonko Mihajlović, predsednik Okružnog odbora Kosovskog okruga Srpske radikalne stranke misli da je trebalo da Srbi bojkotuju ove lokalne izbore i da su pobednici ovih izbora samo Albanci i „takozvana Republika Kosovo“. Mihajlović naglašava da je ovim izborima zaokružena kosovska državnost i na sever Kosova, a da je rukovodstvo Srbije ostavilo Srbe na Kosovu na milost i nemilost kosovskim institucijama zbog svoje integracije u Evropsku Uniju. Napominjući da je rukovodstvo u Srbiji, od 200.godine, pa do danas,  jako loše i da ne štiti interes kosovskih Srba, Zvonko Mihajlović zaključuje da sve dok se Srbija ne odrekne Evropske Unije, Srbi na Kosovu se ne mogu nadati boljem i bezbednijem životu. 
Novoizabrana lokalna vlast u opštini Štrpce je ove izbore dobila glasovima Albanaca i to nisu pravi predstavnici Srba, a Srbi nemaju svoju budućnost ni u opštini Štrpce, ni na ostalom delu Kosova, ako se sadašnje rukovodstvo u Srbiji ne odrekne tog samoubilačkog puta u Evropsku Uniju i ako ne promeni politiku prema kosovskim Srbima, zaključuje Mihajlović. 
 
Ceo izveštaj možete pročitati ovde.
 
Foto: Blic
 

Komentari posetilaca