SRPSKO SRPSKI DIJALOG ZA GRADONAČELNIKA NOVOG BRDA
31/10/2013 08:59|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 2261 |
|


NOVO BRDO, 29.oktobar - U okviru projekta “Srpsko srpski dijalog”  u zgradi Skupštine opštine u Novom Brdu je održana tribina “Izbori 2013”.

Na tribini su govorili kandidati za gradonačelnika Novog Brda: Tomislav Stanković (Građanska inicijativa Zajednička budućnost),  Saša Milošević (Građanska inicijativa Opstanak),  Srđan Jovanović, (Građanska inicijativa Budućnost za Novo Brdo),  Nebojša Arsić (Srpska građanska inicijativa),  Ranko Makić (Samostalna liberalna stranka),  Bajruš Imeri  (Demokratski savez Kosova) i Nazmi Sijarina (Demokratska partija Kosova). Kanditat Građanske inicijative Srpska Svetislav Ivanović nije se pojavio na tribini iako ga je organizator blagovremeno pozvao, a on potvrdio dolazak.

Tomislav Stanković, kandidat Građanske inicijative Zajednička budućnost kaže da u Novom Brdu ima mnoštvo problema.  To su, po njegovim rečima,  hronični problemi kao posledica bezidejne opštinske strukture u Novom Brdu, kojih su svi građani svesni

“Putevi su u katastrofalnom stanju, vodovod ne funkcioniše, kanalizacija takođe, a da ne pričam o zapošljavanju, što je trenutno mnogo veliki problem za vlast u Novom Brdu. Mi bi problem rešavali kroz ulaganja u poljoprivredu, podsticali bi poljoprivrednike subvencijama da više rade I da imaju veće prinose, a napravili bi I zemljoradničku zadrugu po modelu iz Gračanice”, rekao je Stanković  I naglasio da opština nije rezervoar zapošljavanja, zbog čega se moraju dovesti investitori.

Po mišljenju kandidata Građanska inicijativa Opstanak Saše Miloševića, pored drugih problema trebalo bi posebno izdvojiti problem nezaposlenosti, kao I bezbednosti, naročito u rubnim predelima opštine.

““Problem nezaposlenosti treba rešavati u dva osnovna pravca: razvojem poljoprivrede I razvojem turizima. Ono što je sada bitno jeste pokrenuti neke javne radove u opštini kako bi se eliminisao trenutno veliki problem nezaposlenosti”, rekao je Milošević.

Po njegovim rečima, neophodno je I rešiti probleme koju su bili izraženi u ovoj opštini poslednjih godina, a prvenstveno krađu šume I uništavanje imovine i treba pronaći put kako da oštećeni dobiju pravičnu nadoknadu.

Ko god da pobedi na ovim izborima teško će moći da reši mnogobrojne probleme građana u jednom mandatu, smatra kandidat Građanske inicijative Budućnost  za Novo Brdo Srđan Jovanović. Pored infrastrukturnih problema izražen je problem zdravstvene zaštite, jer u opštini ne postoji niti jedan dom zdravlja ili ambulanta koja radi 24 časa.

“Imamo I problem sa bezbednošću. Mali je million  krađa stoke I napada na stočare… Imamo problem sa pijaćom vodom, sa kanalizacijom, sa putevima, a opštinski budžet nije dovoljan da pokrije ni 10% potrebnih investicija”, rekao je Jovanović, a kao rešenje vidi ulaganja u poljoprivredu kroz grantove I drugu podršku centralnih vlasti I Međunarodne zajednice, s tim da bi  prioritet  trebalo da ima proizvodnja mleka I mlečnih proizvoda I mesa. Mnogi bi mogli da nađu posao I u prikupljanju šumskih plodova.

Kandidat Samostalne liberalne stranke Ranko Makić kaže da opština ima mnogo problema, od kojih se neki mogu brzo I lako rešiti, dok će za ostale trebati puno vremena.

“U opštini Novo Brdo ne postoji dobro I pravilno menadžiranje I komunikacija sa centralnim vlastima u Prištini, a slično je bilo I sa srpskom opštinom koja je slabo sarađivala sa Beogradom. U budućnosti bi opština Novo Brdo trebalo da ima bolje kontakte I uspešniju saradnju I sa Prištinom I Beogradom”, smatra Makić I naglašava da je u prošlosti  bilo slučajeva korupcije za šta niko nije odgovarao.

Po njegovom mišljenju glavni problem je u tome što opština nije donela Urbanistički plan I sprečila menjanje etničke strukture  I obećao da će, ako dođe na vlast, hitno zaustaviti prenamenu zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko, uz zaštitu prirodnog bogatstva.

“Niko nije kupio Srbiju, niko nije kupio Kosmet. Srbija je naša majka I Kosmet je naša svetinja. Oni su naša kuća, a ne naša politika”, poručio je svim političarima Ranko Makić.

Najveći problem u opštini Novo Brdo je visoka stopa nezaposlenosti, smatra kandidat Srpske građanske inicijative Nebojša Arsić, ali problema ima I infrastrukturne prirode kao što su: vodovod, kanalizacija, putevi, nepostojanje urbanističkog plana…

“Svi potenciramo poljoprivrednu proizvodnju, ali bez urbanističkog plana ne možemo da zaštitimo poljoprivredno zemljište”, upozorio je Arsić I dodao da poljoprivreda može da pomogne da se nezaposlenost smanji, za šta bi trebalo obezbediti subvencije poljoprivrednim proizvođačima u: stočarstvu, ratarstvu, voćarstvu, pčelarstvu.. što bi povuklo I druge investicije poput malih zanatskih radionica I malih preduzeća. Poslovne šanse leže I u sakupljanju I preradi lekovitog bilja I proizvodnji stočne hrane.

Po njegovim rečima, poseban problem je povratak koji ima izuzetno veliku važnost za Novo Brdo, jer su se iz ove opštine mnogi ljudi iselili, kako pre 1999,godine, tako I posle ratnih dešavanja. 

Bajruš Imeri, kandidat Demokratskog saveza Kosova koji je I aktuelni gradonačelnik Novog Brda, rekao je da opština ima veoma mali budžet s obzirom na veličinu teritorije koju pokriva I podsetio da je njegova administracija prvi put organizovala javne trbine po selima kako bi se videlo koji su problemi I potrebe ljudi.

“Najveći problem I naše I svake druge opštine na Kosovu je nezaposlenost I ekonomski razvoj, ali građani moraju da znaju da to nije naša krivica, jer to nije samo u domenu lokalne samouprave. Bez jasne strategije na centralnom nivou neće biti uspešnog ekonomskog razvoja”, istakao je Imeri.

Obrazlažući problem sa nedostatkom vode, on je objasnio da Novo Brdo nema regionalnu kompaniju koja se bavi vodosnabdevanjem . Dok se svi vodovodi ne povežu sa regionalnim, uvek će biri problema sa vodosnabdevanjem, rekao je Bajruš Imeri.

Kandidat Demokratske partije Kosova za gradonačelnika Novog Brda Nazmi Sijarina kaže da je ekonomska situacija teška u ovoj opštini, a da je najveći problem nezaposlenost.

“Građanima Novog Brda nedostaju elementarne stvari za život, kao što je slučaj sa pijaćom vodom. Ako dođemo na vlast, hitno ćemo staviti u funkciju sve vodovode koji postoje na teritoriji opštine. Radićemo I na poboljšanju uslova u zdravstvu, u centru porodične medicine I postojećoj ambulanti, a izgradićemo I novu ambulantu u Pasjaku, omogućiti 24-časovnu zdravstvenu zaštitu I obezbediti redovno snabdevanje lekovima.”, rekao je Sijarina.

On je najavio otvaranje dva tržna centra na teritoriji opštine, asfaltiranje preostalih puteva do svih sela I podršku unapređenju modernog obrazovanja u eri digitalizacije. Razvojne šanse za Novo Brdo Sijarina vidi u poljoprivredi, industriji, a posebna ulaganja bi bila obezbeđena u oblasti turizma.

Tribina je održana u okviru projekta Srpsko – srpski dijalog, a prisustvovalo je pedesetak  građana Novog Brda I okolnih sela.  Debata sa kandidatima je  emitovana na kanalu  Televizije Puls. 


Komentari posetilaca