Šta predviđaju nove mere Vlade Kosova
22/01/2022 11:59|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 293 |
|

RTV KIM, 22.01.2022. - Na Kosovu su danas stupile na snagu nove pooštrene opšte i specifične mere za sprečavanje i borbu protiv kovida-19 koje će važiti do 04. februara, saopšteno je iz Vlade.

Kako se navodi nove mere sprovodiće se na celoj teritoriji Kosova.

Strani državljani koji ulaze na Kosovo moraće da imaju jedan od sledećih dokaza: potvrdu o vakcinaciji sa tri doze,(ili jednom dozom vakcine Janssen i buster dozom), potvrdu o vakcinaciji sa dve doze (ili jednom dozom vakcine Janssen), zajedno sa negativnim pi-si-ar (PRC) testom ne stariji od 48 sati pre polaska (za putnike koji ulaze vazdušnim putem) ili 48 časova pre dolaska na granični prelaz (za one koji ulaze kopnenim putem)

Državljani Kosova koji ulaze na Kosovo, ukoliko ne poseduju potvrdu o vakcinaciji sa dve doze vakcine protiv kovida-19, moraće da provedu u samoizolaciji sedam dana.

Osobe koje ulaze na Kosovo preko aerodroma ili kopnenog graničnog prelaza i napuštaju Kosovo u roku od tri sata nisu u obavezi da imaju gore navedene dokaze. Isto pravilo važi i za lica koja rade kao profesionalni prevoznici, građani Kosova su napustili Kosovo u poslednjih 12 sati, strani državljani koji prolaze kroz Kosovo organizovanim autobusom ili redovnom međunarodnom tranzitnom linijom, pod uslovom da potpišu izjavu
da će napustiti teritoriju Kosova u roku od pet sati, strane diplomate akreditovane na Kosovu, osobe mlađe od 16 godina.

Nošenje zaštitne maske koja pokriva nos i usta je obavezno, u svim slučajevima osim: kada vozite sami, ili kada su u vozilu prisutni samo članovi uže porodice, tokom trčanja, vožnje bicikla i fizičkih vežbi, kada osoba jede ili pije. 12. Ulaz u zatvorene prostorije bez maske je zabranjen.

Ograničenje kretanja građana biće od 22:00 do 05:00 časova.

Nastavne aktivnost u javnim i privatnim ustanovama preduniverzitetskog obrazovanja, uključujući predškolske i dnevne ustanove, odvijaće se u skladu sa Uputstvima Ministarstva prosvete, nauke, tehnologije i inovacija (MONT) za organizaciju obrazovnog procesa u uslovima pandemije Covid-19. .

Detaljnije o novim merama možete pročitati OVDE.

 


Komentari posetilaca