Šta su posle glasanja poručili predstavnici vlasti, a šta opozicije?
17/12/2023 20:00|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 68 |
|

Beta, FoNet, Kim, 17.12.2023. - Vučić je, nakon što je glasao na glasačkom mestu na Novom Beogradu, izjavio da očekuje veoma dobru izlaznost na današnjim izborima, kao i ubedljivu pobedu liste „Srbija ne sme da stane“, koja je okupljena oko SNS-a.

Vučić: Blizu apsolutne većine ili apsolutna većina

„Kada kažem ubedljivu pobedu, verujem da će lista ‘Srbija ne sme da stane’ biti blizu apsolutne većine, ili će imati apsolutnu većinu. Mislim da je to važan uslov da bi Srbija nastavila putem prosperiteta“, rekao je Vučić novinarima ispred vrtića „Tesla – Nauka za život“ nakon glasanja.

Ponovio je da će, ukoliko lista „Srbija ne sme da stane“ čiji je nosilac izgubi na republičkim izborima, sesti sa svima i razgovarati o „terminu za nove predsedničke izbore“.

Prema njegovim rečima, u pojedinim medijima je „brutalno“ kršena izborna tišina, kao i tokom ranijih izbora.

Brnabić: Jedini smo nudili plan i program

Premijerka Srbije i kandidatkinja na izbornoj listi „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Ana Brnabić rekla je, nakon glasanja na biračkom mestu u Školi za dizajn u beogradskom naselju Dedinje, da se nada pobedi i da će ljudi glasati za rezultate, plan i program.

Brnabić je kazala da očekuje da izborni dan prođe u miru i redu, kao i da očekuje da će na glasanje izaći svi građani koji imaju pravo glasa, da bi doprineli tome kako će Srbija i Beograd izgledati do 2027. godine.

Prema njenim rečima, protekla kampanja je bila „najprljavija do sada“, jer je krenula sa „brutalnim uvredama na račun majke (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića i kasnije i na njegovog šestogodišnjeg sina“.

Dodala je da opozcija građanima nije ponudila ništa osim da „glasaju protiv“. „Mi smo jedina lista koja je ponudila plan i program i ciljeve do 2027. godine“, ocenila je Brnabić.

Vučević: Očekujem pobede svuda

Predsednik SNS-a Miloš Vučević izjavio je, nakon što je glasao na biračkom mestu u Mesnoj zajednici „Narodni heroji“ u Novom Sadu, da očekuje pobedu na republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima ali i da će lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ prihvatiti volju građana kakva god bude i da će „iste večeri čestitati onima koji budu bolji od njih“.

Vučević je istakao da u suprotnom očekuje čestitke ostalih učesnika, kao i da je „glas naroda – glas boga“.

„Optimista sam i očekujem da će naša lista pobediti i na republičkim i na pokrajinskim izborima, i svuda na lokalnim izborima, uključujući i izbore za glavni grad Srbije odnosno Beograd“, naveo je on.

Dačić: Srbija u odlučujućem periodu

Ministar spoljnih poslova i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je kako očekuje da će izbori proći u mirnoj i demokratskoj atmosferi i ocenio da su izbori „veoma važni jer se Srbija nalazi u odlučujućem periodu“.

Veoma je bitno da Srbija ima političku stabilnost i državno jedinstvo, rekao je Dačić, koji očekuje da će građani koji podržavaju SPS i koji su nekad glasali za Slobodana Miloševića izađi na izbore i glasati za socijaliste.

Dačić je naglasio da se nada dobrom izbornom rezultatu i nastavku uspešne politike u interesu Srbije i srpskog naroda.

Opozicija očekuje promene

Predstavnici opozicionih lista izjavili su posle glasanja na današnjim izborima, da očekuju dobar rezultat koji će omogućiti promene u Srbiji.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde i jedna od nosilaca liste „Srbija protiv nasilja“ Marinika Tepić istakla je da u Beogradu ta lista očekuje pobedu i najjači rezultat, dok na republičkim očekuje rezultat koji će onemogućiti vladajućim strankama da ponovo formiraju vlast.

Tepić: Najbolji rezultat u Beogradu, Kruševcu, Kragujevcu i Kraljevu

„Mi tvrdimo, sigurni smo i verujemo u to, da su promene počele i da su to ovi izbori od kojih promene zaista počinju“, rekla je Tepić nakon što je glasala u novosadskoj Mesnoj zajednici „Sonja Marinković“.

Dodala je da i Vojvodina prati republičke izbore, te da očekuje velika iznenađenja na svim nivoima.

„Očekujemo odlične rezultate i pobedu i u Kruševcu, Kragujevcu i Kraljevu, gde naša lista ‘Srbija protiv nasilja’ izlazi sa najozbiljnijim kandidatima za gradonačelnike. Očekujem da slavimo večeras te pobede“, rekla je ona.

Aleksić: Pravni timovi će podneti prigovore

Drugi nosilac liste „Srbija protiv nasilja“ Miroslav Aleksić izjavio je, posle glasanja u selu Počekovina, da bi današnji dan trebalo da bude praznik demokratije.

Aleksić je rekao da će aktivisti liste Srbija protiv nasilja na terenu evidentirati sve nepravilnosti, a pravni timovi podneti prigovore.

Spremni smo da odbranimo svaki glas i nećemo dozvoliti izbornu krađu, poručio je Aleksić.

Podsećajući da je proteklih dana bilo velikih pritisaka na birače, on je naglasio da niko nema pravo da prekraja volju građana Srbije.

Lazović: Da volja građana bude jača

Prvi na listi „Srbija protiv nasilja“ Radomir Lazović ocenio je da je aktuelni izborni proces bio možda i najprljaviji do sada ali i izrazio nadu da će „volja građana biti jača od malverzacija“.

„Bilo je jako puno nepravilnosti. Imali smo možda i najprljaviji izborni proces. Kupovinu glasova, falsifikovane potpise na listama. Ali se nadam da će volja građana biti jača od malverzacija, da ćemo pobediti i da će Srbija krenuti u jednom drugom pravcu“, izjavio je Lazović novinarima nakon glasanja na biračkom mestu u beogradskoj opštini Stari grad.

Đilas: Promene počele

Predsednik SSP-a Dragan Đilas izjavio je, posle glasanja na biračkom mestu u Osnovnoj školi „Jovan Miodragović“ na Vračaru, da su promene počele i da „ne postoji ta sila“ koja može da ih zaustavi.

Đilas, koji je treći na izbornoj listi „Srbija protiv nasilja“ za republičke izbore, je rekao da je to snaga naroda rešenog „da živi u normalnosti, bez kriminala i korupcije, i bez divljanja cena“.

„I ne postoji ništa što to može da spreči“, rekao je Đilas.

Jovanović: Odgovornost na svima nama

Predsednik Nove demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović izjavio je da očekuje veliku izlaznost na izborima, koji će pokazati da su promene u Beogradu moguće, a da će i na nivou Srbije pobeda do sada vladajućih stranaka biti „mnogo manje izvesna“ nego što se misli.

„Odgovornost za sudbinu zemlje na je svima nama“, kazao je Jovanović nakon glasanja na biračkom mestu u Osnovnoj školi „Jovan Miodragović“ na Vračaru.

„Očekujem promene“, rekao je Jovanović i dodao da očekuje i veliku podršku na izborima koaliciji NADA, čiji su čalnovi Novi DSS i Pokret za obnovu kraljevine Srbije.

Na pitanje kako će Novi DSS reagovati ako bude sumnje na izbornu krađu, Jovanović je rekao da je „na ljudima iz vlasti i na ljudima u biračkim odborima“ odgovornost za sprovođenje biračkog procesa, a da će ta stranka reagovati ako bude nekih velikih „marifetluka“.

Tadić: Srbija puna tenzija

Predsednik Socijaldemokratske stranke i jedan od lidera koalicije „Dobro jutro Srbijo“ Boris Tadić izjavio je da će rezultati ovih izbora biti odlučujući za pitanje politike Srbije prema Kosovu, Evropskoj uniji i borbi protiv kriminala, te da je Srbiji potrebno iskusno rukovodstvo.

Tadić je nakon glasanja izjavio da je bitno glasati za stranke koje donose promene i boljitak građanima, jer je situacija u Srbiji jako teška uz mnogo konflikata i podela.

„Srbija je puna tenzija i teških neizvesnosti, zemlja koja potrebuje veliko iskustvo za vođenje, jedan nivo ekspertize koji je posebno potreban u godinama koje slede sa velikim iskušenjima. Nemačko – francuski plan za Kosovo biće jedna od centralnih tačaka politike u Srbiji u narednim godinama, očuvanje teritorijalnog integriteta i sposobnost i veština u vođenja pregovora na tu temu. Istovremeno proces evropskih integracija bez kojeg nema ekonomskog razvoja i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije koji su neizdrživi“, rekao je Tadić.

Jeremić: Niko neće preispitivati integritet izbora

Nosilac liste „Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“, Vuk Jeremić izjavio je da se nada da neće niko dovoditi u pitanje integritet izbornog dana.

Jeremić je nakon glasanja u Osnovnoj školi Sveti Sava na Vračaru izjavio da se nada da će rezultati izbora biti takvi da može da se uspostavi stabilna vlast kako bi se završilo s izbornim procesom i u skladu sa izbornom voljom građana krenulo napred.

„Nadam se da će biti što je moguće manje nepravilnosti tokom dana, da ćemo imati rezultate uskoro, da neće niko dovoditi u pitanje integritet izbornog dana. Nadam se da će građani shvatati značaj ovih izbora i da će dati glas onima koji su najsigurniji izbor u ovim vremenima i okolnostima“, rekao je on.


Komentari posetilaca