Stanka Popović iz Gračanice dobitnica priznanja “Cvet uspeha za ženu”
10/03/2023 10:56|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 487 |
|

Medija centar Čaglavica, 10.03.2023. - U Domu kulture Gračanica sinoć su povodom Međunarodnog dana žena dodeljena priznanja „Cvet uspeha za ženu 2023“ sa ciljem da se uticaj žena u opštini Gračanica učini vidljivijim. Prizanja za doprinose u različitim segmentima društva dobilo je trinaest žena sa teritorije ove opštine, a za najuspešniju proglašena je nastavnica muzičkog i likovne kulture OŠ “Miladin Mitić” Stanka Popović.

Manifestaciju “Cvet uspeha za ženu 2023” otvorila je gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić. 

“Povodom ovog velikog praznika Dana žena – dana jednakosti i dostojanstva želim da poručim da su žene bile i ostale glavni stub i oslonac bez kog ovaj svet ne bi bio ovakav. Zato drage moj dame – ne dajmo na našu jednakost, ne dajmo na našu slobodu I dostojanstvo. Cvet uspeha je priznanje koje se po drugi put održava u Gračanici, a nadam se da će se održavati i naednih godina Ii da će to postati naša tradicija. Cvet uspeha možemo da nazovemo cvetom hrabrosti, cvetom mudrosti, cvetom upornosti, cvetom jednakosti i slobode. Cvet uspeha je priznanje koje se dodeljuje za nauspešnije žene, ali kada govorimo o uspešnim ženama morate da znate da one nisu uspešne samo na svom poslu i u svom poslu delovanja, one su istovremeno uspešne majke, supruge, brižne bake i sestre, vredne domaćice i još mnogo uloga je namenjeno ženama. Zato bi ovo priznanje bi moglo biti jedna cela bašta, a ne samo jedan cvet”, rekla je Ljiljana Šubarić.  

Direktorka Turističke organizacije Gračanice Sandra Đokić rekla je da je dodela priznanja “Cvet upeha za ženu 2023“ podsticaj ženama koje se uspešno nose sa svakodnevnim izazovima i unaprede svoj položaj u svim sferama društva.

“Vašim dolaskom ovde pomažete da ostvarimo naš cilj, a to je veća vidljivost žena u našem društvu, promena medijske slike žena u našem društvu, kao i ohrabrivanje žena da budu aktivnije u svim sferama društvenog života. Nadam se da će kandidatkinjama priznanje “Cvet uspeha za ženu” biti dodatna motivacija za uspehe, da ćete se još bolje nositi sa svim izazovima koji su pred vama i da će vasa odlučnost i kreativnost nakon ovih priznanja biti još uspešnija”, navela je Đokićeva.

Nagrade i priznanja su uručene ženama koje su radom i inovativnošću dale izuzetan doprinos u oblastima politike, preduzetništva, prava, socijalne i zdravstvene zaštite, javnog informisanja, informaciono-komunikacione tehnologije, kulture, nauke i tehnološkog razvoja, sporta, obrazovanja i vaspitanja, civilnog društva i bezbednosti.

Ovogodišnja dobitnica priznanja najuspešnije žene opštine Gračanica je nastavnica muzičkog i  likovne kulture OŠ “Miladin Mitić” u Lapljem Selu Stanka Popović.

 Prema obrazloženju žirija Popovićeva je “neko ko daje veliki doprinost kako zajednici, tako i obrazovanju i društvu, a ističe se po humanosti, angažovanosti i stručnosti”.

“Iskreno nisam očekivala nagradu. Drago mi je da sam bila učesnica, ali tome se nisam nadala, ali eto, ispalo je baš tako. Zadovoljna sam i hvala svima”, navela je Stanka Popović.

Priznanja su dodeljena i Mirjani Stojanović, Milici Kostić, Valentini Nikolić, Ivani Simijonović, Mariji Jovanović, Smiljani Jovanović, Oliveri Trajković Zivić, Mirjani Dimitrijević, Jeleni Danić, Jovani Filipović, Jeleni Mirković i Nevenki Rikalo.

“Svakako mislim da je ova manifestacija jako lepa. Pre svega treba odati priznanje svim ženama pa i onim ženama koje se malo više trude jer svakako je kroz istoriju uvek bilo tako. Uzori su nam biče žene, eto, Nadežda Petrović, Isidora Sekulić, onda smo mi stvarale, gradile i sada treba da budemo uzor nekim daljim generacijama. Sve pohvale za Opštinu. Mislim da svakako treba da budu vetar u leđa ženama koje stvaraju, rade. Hoću i da čestitam svim ostalim ženama, sve smo mi prve među jednakima”, rekla je Ivana Simijonović iz Gračanice.

Ove godine specijalno priznanje dodeljeno je volonterkama Crvenog Krsta Gračanica.

Prisutni su uživali u muzičko-poetskoj večeri “Slika iz pesme” na kojoj  su nastupali Boško Milovanović profesor na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću,  Petar Ilić pijanista  profesor  prištinskog Univerziteta  sa sedištem u Severnoj Mitrovici , kao i  harmonikaš Filip Miladinović iz Donje Brnjice.

“Mi se radujemo da dođemo ovde zato što je nekako naša bliska sveza, Petar je sa Kosova, ja sam Kosovac po opredeljenju i ovde se uvek lepo osećamo. Ono što dajemo publici mi to i dobijamo natrag kao jednu povratnu informaciju. Govorimo stihove, pevamo, uživamo svi zajedno. To je neki prkos našem životu koji je ovde uvek pod nekom tenzijom, pod nekom senkom sive boje, a mi onda našim životima i našim delanjem te boje vedrimo. To je bio i naš cilj večeras”, rekao je za Medija centar Boško Milovanović.

Dodelu priznanja „Cvet uspeha za ženu 2023“ organizovala je Turistička ogranizacija Gračanice i Opština Gračanica.

 

 


Komentari posetilaca