Stanković: Novi pogranični prelaz početkom 2014.godine
22/06/2013 11:10|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 858 |
|

Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković očekuje da bi pogranični prelaz između sela Miratovac kraj Preševa i Lojane u Makedonije mogao biti otvoren početkom naredne godine, ili na proleće.
 
Stanković je, kao osnovni razlog što taj pogranični prelaz nije završen, naveo da na makedonskoj strani nisu još uvek završeni infrastrukturni radovi.
 
- Očekuje se da do početka sledeće godine, ili do proleća taj prelaz bude otvoren, rekao je Stanković Tanjugu u Preševu.
 
Otvaranje tog prelaza, koji bi meštanima oba sela bio od velike koristi, zbog poseta međusobnih poseta rodbini i imanjima, dogovoreno je još 2005. godine.
 
Do tada, meštani sela Miratovac i Lojane, da bi se međusobno posećivali, moraju da koriste udaljeni prelaz Tabanovac. 
 
Stanković je prethodno razgovarao s predsednikom opštine Preševo Ragmi Mustafom o završetku porodilišta u tom gradu, a tokom dana će se u Bjanovcu sastati s predstavnicima albanskih poltičkih partija.
 
Predstavnici albanskih stranaka iz Preševa, Bujanovca i Medveđe će se 15. jula sastati sa premijerom Ivicom Dačićem u Beogradu, dogovoreno je na sastanku političkih lidera Alabanaca sa predsednikom sa Zoranom Stankovićem.
 
Posle sastanka, u kancelariji Misije OEBS-a u Bujanovcu, Stanković je rekao Tanjugu da je sa političkim predstavnicima Albanaca dogovoreno i da oni u septembru razgovaraju sa predstavnicima 13 ministarstava Vlade Srbije.
 
Stanković je podsetio da je Vlada Srbije 4. juna usvojila platformu koju su predložili albanski politički lideri o rešavanju sedam problema, uklučujući i ekonomske, na prostoru Preševa, Bujanovca i Medveđe
 
On je dodao da će sa predstavnicima ministarstava od septembra početi razgovori, na kojima će se rešavati problemi po temama koje su grupisane u celine.
 
Prema njegovim rečima, problemi će se rešavati uz kratkoročne mere do šest meseci, srednjoročne do godinu dana i dugoročne mere za koje je potrebno dve i više godina.
 
Predsednik Demokratske partije Albanaca Nagip Arifi je rekao da je današnji sastanak bio priprema za suret sa premijerom Dačićem u cilju rešavanja problema "iz naše platforme koju smo predali vladi".
 
Arifi, koji je i predsednik opštine Bujanovac, izrazio je očekivanje da će posle susreta sa Dačićem u septembru početi razgovori i sa predstavnicima ministarstava.
 
Na osnovu razgovora koji su, uz prisustvo predstavnika OEBS-a, tokom januara i februara vođeni sa predstavnicima Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca, Vlada Srbije je 4. juna usvojila platformu koja ima sedam tačaka.
 
Pltforma se odnosi na zastupljenost Albanaca u državnim institucijama, ekonomski oporavak tri opštine, službenu upotrebu jezika, pisma i nacionalnih simbola, decentralizciju u prvosuđu, obrzovanje, kulturu i medije, zdravstvo i socijalnu zaštitu i bezbednost i mere za uspostavljanje poverenja na tom prostoru.
 
Izvor: Tanjug 
 

Komentari posetilaca