Stano: Slede posledice ako se ne primeni dogovor Srbije i Kosova
11/04/2023 15:33|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 262 |
|

RSE, 11.04.2023. - Zvaničnici Evropske unije (EU) su poručili da su Srbija i Kosovo u obavezi da sprovedu sve članove dogovora kojeg su postigli lideri dveju zemalja.

Portparol EU, Peter Stano je poručio da bi moguće odbijanje primene svega što je dogovoreno, moglo imati negativne posledice.

„Naravno, biće posledica. Biće političkih posledica, posledica po ugled, ali i finansijskih posledica. A to je i navedeno u sporazumu oko kojeg su se obe strane saglasile“, poručio je Stano.

Njegovi komentari dolaze nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u intervjuu za javni servis Radio televiziju Srbije, izjavio da će Srbija neke delove evropskog predloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine primeniti, a druge neće. Vučić je potvrdio da je ove stavove preneo i evropskim liderima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti su se 27. februara u Briselu usaglasili oko teksta dogovora o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Na sastanku koji je održan 18. marta u Ohridu, oni su se dogovorili i oko aneksa primene svih članova dogovora.

Lideri nisu potpisali sporazum, a međunarodni akteri tvrde da su obe strane obavezane da primene sve članove dogovora.

Srpski zvaničnici, međutim, redovno poručuju da neće primeniti sve članove sporazuma, pogotovu one koje se odnose na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Peter Stano nije želeo da prokomentariše Vučićeve navode ali je poručio da će države članice EU kao i ostali međunarordni partneri pratiti proces primene dogovora i ponovio je da će uslediti posledice u slučaju nazadovanja u primeni.

„Ako se politički obavežete, od vas se očekuje da to ispunite, da ispunite i da ne dovedete u opasnost svoj kredibilitet i pristupni put vaše zemlje. U slučaju Srbije, zemlja je sklopila ugovorni sporazum, u osnovi kroz izmene poglavlja 35 koje će isporučiti. A ako ne, onda će to imati veoma negativan uticaj na ukupan pristupni proces Srbije“, izjavio je Peter Stano.

 

 


Komentari posetilaca