Stanojević: Stanovi u Gračanici nisu za lekare, uskoro konkurs
14/06/2022 15:21|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 344 |
|

RTV KIM, 14.06.2022. - Novi konkurs za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih lica koji je Opština Gračanica poništila još u oktobru mesecu još uvek nije raspisan. Stanovi godinama stoje prazni, fasada zgrade već zahteva krečenje, a ono što je u međuvremenu pokradeno ili uništeno lokalna samouprava je zamenila i popravila. Poziv za podnošenje prijave i predaju dokumenata sa nestrpljenjem čekaju dve samohrane majke, nadajući se da će ovoga puta komisija imati više razumevanja za njihove potrebe.

Zgrada sa 36 stanova koja se nalazi preko puta novog vrtića u Gračanici završena je pre skoro dve godine. U periodu kada su radovi započeti bilo je obećanja da će te stambene jedinice biti dodeljene socijalno ugroženim i raseljenim licima iz kontejnerskog naselja. U međuvremenu je za te stanare pronađeno novo rešenje – biće preseljeni u Suvi Do kada bude izgrađena zgrada od 34 stambene jedinice. Međutim, stanovi u Gračanici još uvek čekaju svoje vlasnike. Konkurs koji je bio raspisan u oktobru prošle godine je poništen, nakon što su se pojavile spekulacije da je opština odlučila da iste dodeli lekarima koji, inače, ne borave stalno na svojim radnim mestima na centralnom Kosovu. O tome je RTV Kim već izveštavala.

Mirjana Stanojević, direktorka Odeljenja za urbanizam u Opštini Gračanica kaže da takve tvrdnje nisu tačne.

„To uopšte nije tačno. Pre svega, prilikom apliciranja traži se određena dokumentacija koja je zakonom propisana. Nakon toga se vrši provera dokumentacije, konstatuje se činjenično stanje na terenu i prvenstvo imaju socijalno ugrožene porodice i porodice sa više dece. To što se priča je samo priča“, kazala Stanojevićeva za RTV Kim.

Stanojevićeva je potvrdila da se očekuje raspisivanje novog poziva, ali ne i kada konkretno.

„Služba za stanovanje u punom kapacitetu radi na izradi novog dokumenta za socijalno zbrinjavanje, nakon njegovog završetka sledi usvajanje odluke, pristupiće se javnom pozivu za raspodelu stambenih jedinica. Intenzivno radimo da bi se to što pre privelo kraju i u skorije vreme raspisao javni poziv“, dodaje ona.

Mogu li samohrane majke da dobiju stan?

Isti taj poziv sa nestrpljenjem čeka Biljana Stojkovski koja već dvadeset godina živi kao podstanar sa ćerkom u Gračanici. U tom periodu je promenila mnogo stanova. Poslednjih šest godina je nekoliko puta aplicirala za dobijanje krova nad glavom. Predstavnici opštine Gračanica ali i Kancelarije za Kosovo i Metohiju su joj, kaže, obećavali da će njeno stambeno pitanje biti rešeno. Međutim, komisija ju je ipak odbijala.

„Pet ili šest godina već čekam na stan. Prijavljivala sam se svuda. Ja tražim od njih i molim ih da mi izađu u susret. Ne tražim ja ne znam šta, neka mi daju jednu sobu i jedno kupatilo, meni ne treba više ništa. Ja sam se prijavljivala ali nisam bila ni na jednom spisku za dodelu. Nisam dobila obrazloženje i ne znam zašto ne dobijam stan. Svako, pre nego da dođe na vlast mi kaže – „Vrata su vam otvorena“ , kada dođem i predam ličnu kartu, onda čekam. Ja sam kod Popovića čekala i nisam dočekala jer je on otišao“, kaže Biljana Stojkoviski za RTV Kim.

Na pitanje da li joj je Srđan Popović obećavao stan, Biljana odgovara potvrdno. „Obećao je. Popović mi je obećavao preko Malinke Mitrović (Kancelarija za Kosovo i Metohiju) i rekao je da smo mi njegov problem i da se ne brinemo i Popović je otišao“, kaže ona.

Biljana Stojkovski je, inače, zaposlena u Bolnici u Lapljem Selu, ali je samohrana majka svršene srednjoškolke. Od jedne, kako ističe male plate, ne može da namiri ni troškove stanovanja i ostale dažbine.

„Ja sam predala dokumentaciju za stan ali nisam baš tražila da bude kod „Arse“ (lokalna kafana). Već samo da mi dodele stan. Nije mi bila bitna lokacija. Oni meni nisu rekli za kod „Arse“. Rekli su mi kada bude novi konkurs da ću samo da pišem zahtev, neću ponovo da vadim onu dokumentaciju i da dajem pare. To mi je rekla Ljiljana Šubarić“, kaže Biljana i dodaje – „Rekla mi je kada bude konkurs, vi će te da predate zahtev i videćemo gde ćemo da vas smestimo. Ja ne verujem u to. Rekla sam na kraju ću da odem, ako treba i kod Vučića. Ne verujem jer kada sednu u fotelju sve svoje ljude stavljaju“, kaže Biljana.

Angelina Stojanović (23) iz Donje Gušterice je samohrana majka petogodišnjeg dečaka. Nakon što se rastala od nevenčanog supruga utočište je pronašla kod majke koja živi u staroj i trošnoj kući. Uslovi za život Stojanovića su izuzetno loši. Kuća je ispucala, prokišnjava, delovi plafona padaju. Angelina strahuje za bezvednost svih ukućana.

„Ova soba je u haosu, gotova je da se sruši, da padne plafon i cela soba. Kad padne soba počeće svaki deo kuće da se ruši. Plašimo se svakoga trenutka da li će da padne. Plašimo se kada uđemo u sobu da uzmemo stvari da li će nešto da padne. Već nekoliko godina je ovako i kada sam ovde došla ovo je ovako bilo. Počelo je da pada i da se ruši“, objašnjava ova mlada žena za Kim.

Angelina se takođe prijavljivala za stan, međutim, odbijena je bez obrazloženja. Kaže da se obraćala za pomoć i Opštini Gračanica i Privremenom organu Opštine Lipljan ali da osim obećanja ništa nije dobila.

„Nemam pravo na stan. Zašto bi ja imala pravo na stan? Što bi mene neko pogledao? Treba da sedim ovde i da čekamo da li će nešto da nam padne ili ne. Zar ja ne bih volela da ova soba bude sređena i da mogu da sedi ovde sa sinom i da živim ovde, ali ja ne smem, ne smem ovde da spavam, ne smem ovde da stavim ormar sa stvarima, jer može sve da padne. Zato hoću pomoć, da mi dodele stan, da imam normalan krov nad glavom, da mogu mirno da spavam a ne da se plašim, ili da se plašim kad počne da grmi i prokišnjava. Noću pomislim da će da padne plafon i da nas sve smrvi“, priča Angelina.

Zgrada demolirana i obijena, opština sanirala

I dok socijalno ugroženi i samohrani roditelji čekaju na rešavanje njihovog stambenog pitanja, zgrada u Gračanici stoji prazna. U periodu od završetka radova do danas više puta je vandalizovana. Lomljeni su joj prozori, pokradena sanitarija. Ko su počinioci, ne zna se, ali se zna da je opština nadoknađivala štetu. Koliko je novca potrošeno, ni to se ne zna.

„Šteta veoma mala, zgrada je jednom demolirana, a drugi put obijena. U prvom slučaju nisu pronađeni počinioci, tako da je opština sanirala nastalu štetu, zamenila prozore, stakla na prozorima i vratima koji su bili oštećeni. Ovo što se desilo je bilo u skorije vreme i ukoliko se ne pronađu počinioci opština će iz svojih sredstava štetu i stanovi će biti potpuno funkcionalni kada se budu predali korisnicima. Znači, šteta nije velika“, kaže direktorka Odeljenja za urbanizam Opštine Gračanica.

Kada nadležni u opštini budu raspisali novi javni poziv za stambeno zbrinjavanje, prijavljivanje i predaja dokumentacije će trajati 30 kalendarskih dana, naglasila je Stanojevićeva. Ona je napomenula da pravo na konkurisanje imaju stanovnici opštine Gračanica, prvenstveno socijalno ugroženi i porodice sa više dece. Istovremeno, na teririji opštine Gračanica u toku je izgradnja stanova na više lokacija a po tvrdnjama naših sagovornica Biljane i Angeline, nekoliko stanova u zgradama na Padalištu u Gračanici i Donjoj Gušterici su prazni jer su ih, kako tvrde, napustili stanari kojima su prethodno dodeljeni.

 

 

 


Komentari posetilaca