Starović: Turska intenzivno radi na naoružavanju Kosova
18/07/2023 10:33|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 115 |
|

Beta, 18.07.2023. - Državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije Nemanja Starović izjavio je da pojedine države, a pre svega je, kako je naveo, tu u fokusu Turska, „intezivno rade na naoružavanju, obučavanju, generalno na osposobljavanju takozvanih Kosovskih snaga bezbednosti, što je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i drugim relevantnim međunarodim sporazumima“.

On je za Radio televiziju Srbije rekao da su srpske nadležne agencije to pažljivo pratile i obaveštavale državno rukovodstvo šta se dešava pa je Srbija „svim raspoloživim kanalima upozorila“ predstavnike Turske da je to „apsolutno neprihvatiljivo“, navodeći i da to oružje Turska „donira“ Kosovu.

„Kosovski premijer Aljbin Kurti je javno predstavio bespilotne letilice i svi su upoznati sa činjenicom da Tuska svojim donacijama ofanzivnog naoružanja i te kako podiže kapacitete tih kosovskih snaga. Na žalost, ne radi se samo o dronovima, već i o veoma sofisticiranim protivoklopnim sredstvima, minobacačima i drugom oružju“, rekao je Starović.

On je naveo da to „podiže nivo rizika i pretnji pre svega prema srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji, ali i Srbiji u celini“, dodajući da to „nije razlog za paniku, mi na sve to imamo odgovore i tek ćemo ih imati“.

„To posebno zabrinjava jer će Turska preuzeti komandu KFOR-a na jesen, po prvi put od kad je ova misija uspostavljena. To nije dobro, na tu odluku nismo mogli da utičemo jer je isključivo u nadležnosti NATO saveza“, kazao je Starović.

Dodao je da imenovanje generala iz Turske za komadanta KFOR-a nosi „dodatne izazove“.

 

 

 


Komentari posetilaca