Stefanović:Srbi na Kosovu mi kažu–nismo te voleli, ali te sad pravimo od blata
03/12/2017 22:10|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1131 |
|


Čaglavica, 03.12.2017 - Bivši šef pregovačkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović rekao je u emisiji Slobodno srpski  da sporazumi  koje je on dogovorio u Briselu ne predstavljaju akt o priznavanju nezavisnosti Kosova. On je istakao da u njegovo vreme nijedan dogovor nije potpisan.

“Neformalno je do sada bilo 17 560 priznanja Kosova. U naše vreme, mi ni jedan sporazum nismo potpisali. Mi nismo uveli da Srbi imaju kosovske lične karte, vozačke dozvole i pasoše, pošto često nas, za to optužuje Marko Đurić”, rekao je Stefanović i napomenuo da je njegov tim postigao sedam sporazuma sa vlastima u Prištini, od kojih su samo dva zaživela - o slobodi kretanja i asimetričnom članstvu Kosova u međunarodnim regionalnim organizacijama.

Kaže da su o svim sporazumima obaveštavali javnost, pre i posle svake runde pregovora, obaveštavali Skupštinu Srbije i posle svake runde pregovora Skupština je, kako kaže, usvojila sve te sporazume. Protiv tri od tih sedam sporazuma bio je njegov tadašnji šef u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, otkriva Stefanović.

“Sporazumi se ne primenjuju, ali ne primenjuje se ni Briselski sporazum.  Ne primenjuje se ni Ahtisarijev okvir koji je pretočen u Ustav Kosova. Srbi nemaju nikakava prava na Kosovu koja su im zagarantovana Ustavom Kosova, a kamoli nešto drugo. Znači ništa se ne primenjuje u suštini”, tvrdi Stefanović.

Po njegovim rečima, postignuti rezultati njegovog tima nusu savršeni, ali su « izbegnute ozbiljne zamke ».

“Nije okrnjen suverenitet i nacionalni integritet Srbije. Mi ni u jednom elementu to nismo učinili i ja sa ponosom to danas kažem. Kada dođem na Kosovo i Metohiju, a sada sam često u poslednje vreme, Srbi koji ovde žive, naravno ne javno, meni prilaze i kažu mi iskreno - nismo te voleli, nisi radio dobro po nama tada, ali sada te pravimo od blata u odnosu na ove naprednjake. Ja sam ponosan na to zato što je, izdržalo je test vremena”, kaže Borko Stefanović optužujući režim Aleksandra Vučića da je izbacio Srbiju sa severa Kosova i Metohije.

Suštinski, i Beograd i Priština, po njegovom mišljenju, izbegavaju da iplementiraju ono što je dogovoreno u Briselu, jer nijedna strana ne želi da se naruši sopestvena sliku o statusu Kosova koji nikad nije ni bio predmet ili deo pregovora.

“Ja ipak mislim da je Beograd ispoštovao sve i uradio mnogo više od onoga što je obaveza kosovskih Albanaca. Zajednica srpskih opština je samo kao kruna i ultimativni vrhovni dokaz da Vlada Kosova apsolutno nije sprovela ono što je dogovoreno. ZSO je velika boljka svih pregovora, jer jedna priča se priča u Beogradu, druga u Prištini, treća u Briselu i sada građani slušaju i dobijaju potpuno druge poruke”.

“Svako se obraća svom biračkom telu koje uporno glasa za vladajuće opcije. Albanci glasaju za ratne, nacionalističke, šovinističke, antispske opcije. Srbi na Kosovu i Metohiji glasaju za Srpsku naprednu stranku i to u ogromnom broju. Da sam ja znao da je njima u redu da prave koaliciju sa Ramušem Haradinajem,  ja bih davno mahnuo i rekao pa dajte ljudi, idem ja kući, nema smisla da se ovim bakćem. Plašim se da će na kraju i pored Srpske liste koja je ušla u vlast, tj. naprednjaka koji su ušli u vlast sa Haradinajem, pre  da Albanci izguraju da ZSO bude nevladina organizacija nego, pod znacima navoda, Republika Srpska”, rekao je Stefanović.

Po njegovim rečima, Srbi na Kosovu i Metohiji sa pravom očekuju od Srbije da im pomogne, pre svega da im omogući da rade, da primaju plate iz srpskog budžeta, da imaju srpsko zdravstvo i obrazovanje države Srbije.

“Nisam optimista. Rešenje je sveobuhvatni obavezujući sporazum sa svim detaljima, precizan do krajnjih granica, da nema različitog tumačenja, gde Kosovo može da uđe, u koje međunarodne organizacije. Šta Srbija radi, da li ih blokira ili ne. Mi mislimo da ne u evopskim integracijma, ali isto da piše da Kosovo ne može biti članica Ujedinjenih nacija, i Srbija ne može da prizna nezavisnost Kosova i Metohije. U tom sporazumu bi to trebalo da bude detaljno definisano na ustavnom nivou, snagom ustava, pitanjem prava opstankom Srba na Kosovu i Metohiji”, rekao je Borko Stefanović u emisiji Slobodno srpski.

 

Komentari


Unesite sigurnosnu šifru

Komentari posetilaca