Stejt department: Obaveze iz Vašingtonskog sporazuma i dalje korisne
16/05/2022 08:50|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 219 |
|

RTV KIM, Beta, N1, 16.05.2022. - "Sjedinjene Američke Države veruju da su obaveze iz Vašingtonskog sporazuma i dalje korisne, i nastavljaju da pozivaju Kosovo i Srbiju da se usredsrede na dijalog koji vodi EU", rekao je neimenovani portparol Stejt departmenta.

Iz Stejt departmenta je to rečeno na upit Glasa Amerike da li je američka administracija promenila stav u odnosu na moratorijum koji je deo sporazuma iz 2020. godine, kako gleda na zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope i najavu Srbije da će nastaviti kampanje protiv nezavisnosti, te da li želi da vidi primenu ostalih delova sporazuma.

„Ipak, Kosovo i Srbija su suverene zemlje sa pravom da same određuju svoje spoljnopolitičke prioritete. Za donošenje odluke o članstvu u ovim programima i organizacijama potrebna je saglasnost i odobrenje tih institucija i njihovih država članica“, dodaje se u odgovoru Stejt departmenta za Glas Amerike.

Moratorijum na kosovsko podnošenje zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama i srpsku diplomatsku kampanju na povlačenju priznavanja nezavisnosti Kosova, istekao je 4. septembra 2021. godine, ali je u to vreme administracija predsednika Džozefa Bajdena podstakla obe strane da nastave da ga primenjuju.

U odgovoru na raniji upit Glasa Amerike ove nedelje, Stejt department je, međutim, naveo da je moratorijum "bio osmišljen da bi se proširio prostor za razgovor i kompromis Kosova i Srbije, za koji, kako je rečeno, veruju "da je u strateškom interesu obe zemlje", bez direktnog poziva da se on poštuje.

Kosovo je 12. maja podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope, a ministar spoljnih poslova Srbije u tehničkom mandatu, Nikola Selaković, dan kasnije je najavio nastavak rada na povlačenju nezavisnosti Kosova. Selaković je rekao da je posle odluke Kosova da se prijavi za članstvo u SE, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predao četiri diplomatske note država koje su spremne da povuku priznanje Kosova i dodao da će note biti objavljene u javnosti ako bude potrebe.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Grvala je poručila da Priština nema informacije da su četiri države povukle priznanje nezavisnosti.

Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Srbije i Kosova potpisan je u Beloj kući 4. septembra 2020. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali su dve verzije dokumenta koji, pored moratorijuma na dve suprostavljenje kampanje, sadrži i niz drugih obaveza. Između ostalog sporazumom su predviđeni diverzifikacija snabdevanja energijom, izgradnja autoputa mira od Niša do Merdara, primena dogovora o železničkoj vezi Beograd-Priština, izgradnja železničke veze između Prištine i Merdara i Niša i Prištine, pristupanje mini-Šengen zoni, razmena informacija i ubrzavanje rada na pronalasku nestalih osoba.

 

 


Komentari posetilaca