Stejt department bez komentara o stavovima Prištine o „Otvorenom Balkanu’’
09/06/2022 11:10|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 663 |
|

RTV KIM, Tanjug, 09.06.2022. - Američki Stejt department podržava svaku regionalnu inicijativu zasnovanu na evropskim principima, koja ima za cilj ekonomsko osnaživanje zemalja Zapadnog Balkana, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako se navodi, takva izjava stiže dan nakon što su na Samitu u Ohridu, predstavnici tri države inicijatorke „Otvorenog Balkana“ (Srbija, Albanija i Severna Makedonija) potpisali sporazume o međusobnom priznavanju diploma i naučnih zvanja i o saradnji u oblasti turizma i kulture, kao i memorandum koji se odnosi na saradnju poreskih uprava.

„SAD podržavaju ove i druge inicijative, koje produbljuju regionalnu ekonomsku saradnju i unapređuju evropski put“, naveli su iz Stejt departmenta.

Portparol Stejt departmena nije želeo za Radio Slobodna Evropa da komentariše činjenicu što Kosovo odbija da bude deo „Otvorenog Balkana“ i što ne želi da prisustvuje tim sastancima, ali je napomenuo da bi „bliža i integrisanija saradnja širom Zapadnog Balkana privukla energetske investicije“.

 


Komentari posetilaca