Što pre uspostavi Zajednicu srpskih opština
16/07/2014 14:26|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1400 |
|


Čaglavica, 16.07.2014 - Bojd Mekekni, (Boyd McKechnie), viši savetnik za politike za sever Kosova i koordinator za dijalog Kancelarije Evropske Unije na Kosovu, izjavio  je u  Medija centru u Čaglavici, u emisiji Srpsko- srpski dijalog, da  su lokalni i parlamentarni izbori na Kosovu protekli u demokratskoj atmosferi, ali da i u najrazvijenijim demokratijama oni ne protiču idealno. Ohrabrujući Beograd i Prištinu da nastave dijalog,  ali i Srbe sa severa da veruju pregovaračima i Evropskoj Uniji kao posredniku u razgovorima u Briselu, Mekekni je rekao:

“Postoji taj ogroman jaz koji je potrebno da obe strane premoste, a do toga se može doći samo tako da zajednice međusobno razgovaraju i da se potrude jer, na kraju krajeva, te zajednice imaju iste socijalne i ekonomske potrebe, narod želi napredak. Sve što bilo ko zaista želi, jeste da im porodice budu obezbeđene i da imaju posao, a sve to zahteva investiciju, a do tih investicija neće doći, bilo preko stranaca koji bi ovde ušli, ili čak ljudi iz Beograda, koji bi možda želeli da investiraju ovde,  ako  bezbednost izgleda nepouzdano.“

Predstavnik Evropske Unije je naglasio da Evropska Unija, i pored postojanja paralelnih struktura i razgovora sa mnogim pojedincima i organizacijama na severu,  jedine zvanične odnose ima sa opštinskim vlastima na severu, koje su izabrane u novembru 2013.godine, a da te opštinske vlasti na severu rade u ime stanovnika svojih opština:

„ Da li to baš funkcioniše onako kako bi trebalo – mislim da je još prerano, treba da im damo malo vremena, a treba da postoji i neki prelazni period takođe, čak i za te izabrane funkcionere, da bi delovali u ime naroda koji predstavljaju i da bi dobili podršku koja im je potrebna, a tu nastupamo i mi takođe.“

Odgovarajući predstavniku Evropske Unije, na tvrdnju da su opštine na severu Kosova profunkcionisale, predsednica Skupštine opštine Severna Mitrovica, Ksenija Božović, naglasila je, da lokalne samouprave na severu Kosova, skoro da i ne funkcionišu, da na primer, opština severna Mitrovica nema prostorije za rad, nije usvojila budžet i da niko od odbornika, koliko je njoj poznato, ne prima plate iz kosovskog budžeta. Božovićeva je dodala da održavanje sednica Skupštine opštine Severna Mitrovica,   ona lično finansira.  

„Svi vi znate koliko košta održavanje jedne sednice Skupštine opštine. Ja moram da molim pojedine direktore institucija da mi daju salu za održavanje sednica i da lično finansiram održavanje skupštinskih sednica, a vi znate koliki su to troškovi. Obaveštavanje odbornika i štampanje materijala, ja lično finansiram. Od izbora, pa do danas, mi još uvek nemamo prostorije, tako da  ja sedim u svojim stranačkim kancelarijama, a gradonačelnik u Kancelariji za Kosovo i Metohiju“. Božovićeva naglašava da građani ne znaju gde mogu da se obrate za rešavanje problema, a da izabrani u opštinskoj skupštini nisu u stanju da im pomognu i da, i posle šest meseci od izbora, ispune ono što su obećali.

Dušan Janjić, predsednik stranke Aktivna Srbija iz Beograda rekao je u istoj emisiji  da je potrebno još dosta vremena da Srbi sa severa počnu da veruju u kosovski sistem i da shvate zašto ih Srbija odjednom poziva da aktivno učestvuju u političkom životu Kosova, mada je prvi korak u procesu inkluzije, a ne integracije, kako je rekao, već učinjen.  

„Na severu su održani prvi izbori po kosovskim zakonima i to nisu bili obični izbori, već su to bili izbori odluke o ulasku u kosovske institucije. To je mnogo ozbiljnije nego odluka o komunalnim poslovima“, rekao je Janjić u emisiji Srpsko-srpski dijalog i dodao da je uloga OEBS-a u izbornom procesu na severu Kosova, bila ispod svakog standarda i da OEBS više nije potreban.

Ocenjujući trenutnu situaciju na severu Kosova, Janjić je rekao da je podela dugo trajala i da će takođe prilično dugo, trajati i proces normalizacije, a da je sam Briselski sporazum od aprila 2013.godine, doneo jednu tenziju koja će da raste:

„Moraće još uvek mnogo toga da se pregovara, dogovara i prečišćava, na  liniji Beograd-Mitrovica, ali i na liniji Mitrovica-Mitrovica, Beograd-Priština, ali i na liniji Beograd-Priština-Brisel. Mnogo toga što je dogovoreno, nejasno je i izgleda da je Evropskoj Uniji bilo samo važno da se postigne što više sporazuma. “

Naglašavajući da su Srbi na Kosovu ozbiljna brojčana manjina i da žive u jednom društvu koje je netolerantno prema različitostima, Janjić misli da će Zajednica srpskih opština biti jedna funkcionalna administrativna autonomija, ali i da će se preko nje, u narednom periodu „lomiti“ sudbina normalizacije odnosa između Beograda i Prištine:

„U to lomljenje će biti uključeni i neki inostrani faktori, koji nisu Kontakt grupa i koji nisu ovde zaduženi, a to vidimo u Severnoj Mitrovici, tako da ćemo imati jedan ozbiljan politički, unutar srpski razgovor, a i videćemo kako će se postaviti Sjedinjene američke države i Evropska Unija. Očekujem ozbiljne političke i druge rasprave, formalno povodom Zajednice, a ustvari treba konačno prelomiti, da li idemo u inkluziji ili i dalje imamo iluzije o nekom posebnom životu na severu“.

 Ksenija Božović, povodom osnivanja zajednice srpskih opština, podvlači da još uvek nema nikakvih naznaka o njenom formiranju i da je još uvek i lokalnim vlastima na severu nejasno kako će ona izgledati, dok višu savetnik EU za politike, za sever Kosova, Bojd Mekekni kaže:

„Postoji mnogo očekivanja od ovog tela, ali bez predrasuda o  tome kako će ona izgledati, treba znati da  Zajednicu srpskih opština treba formirati što pre, jer je ona prevashodno u interesu srpske zajednice.“

 

 


Komentari posetilaca