Surlić: EU ima više poverenja u Vučića nego u Kurtija
25/10/2023 14:07|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 96 |
|

N1 Srbija, 25.10.2023. - Docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Stefan Surlić ocenio je da Evropska unija u okviru pregovora Beograda i Prištine ima više poverenja u predsednika Srbije Aleksandra Vučića nego u kosovksog premijera Aljbina Kurtija.

On je govoreći u emisiji „Iza vesti“ o proteklim susretima EU predstavnika u Beogradu i Prištini rekao da postoje određeni zahtevi za koje će se insistirati na ispunjenju obe strane.

„Zahtevaće se od Vučića i Kurtija da se izjasne o nekom novom planu koji je očito tu, i koji je petorka saopštila prilikom posete Beogradu i Prištini. Susreti na najvišem nivou, sa liderima, zapravo će biti saglasnost koji su dalji koraci za postizanje sporazuma ili primenu onoga što je već dogovoreno.

Ocenjuje da evropski lideri imaju više poverenja u Aleksandara Vučića, nego u Aljbina Kurtija, iz razloga što je nakon Banjske „u svim porukama želeo da se predstavi kao konstruktivniji igrač“.

„Ono što smo mogli da čujemo od evropskih liderra je da nema indicija da je Beograd stajao iza Banjske. Naravno, postoje tu uslovi za Beograd da sarađuje na istrazi i da pomogne Prištini“, rekao je Surlić.

Podseća da EU ima stalno problem sa Kurtijem zbog njegove opstrukcije, kao i da je i prilikom poslednjeg susreta sa evropskim pregovaračima insistirao na rasvetljavanju Banjske, pre nastavka dijaloga.

„Međunarodni posrednici žele da Banjska bude tačka koja će da ubrza proces… Tako da (međunarodne predstavnike), bar na nivou političkih poruka, manje iritira Vučić od Kurtija“, kazao je Surlić.

Ukazuje da međunarodna zajednica od Beograda zahteva da sarađuje u istrazi oko Banjske, kao i da oni koji su odgovorni za incident suoče sa pravdom.

„Očekuje se da domaće tužilaštvo i sudije reaguju jer su im ta lica koja su priznala i koja su im dostupna priznala“, istakao je Surlić.

Gost N1 smatra da će se u narednom periodu od Beograda tražiti konstruktivnost u pregovorima sa Prištinom, a da će se od Kurtija tražiti formiranje Zajednice srpskih opština.

Komentarišući odnos predstavnika Evropske unije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, on je ocenio da Zapadu većinski odgovara Vučić kao predsednik.

„Zapad većinski ne bi želeo da dođe do promene vlasti u Srbiji. I dalje smo u okvirima stabilokratije, i dalje u potrebi da imaju partnera koji će biti stabilan politički akter i koji će u kriznim situacijama moći da vrati stvari na početno stanje, da umiri tenzije i da se pokaže kao partner koji će primeniti nešto“, zaključio je Surlić.


Komentari posetilaca