Sveštenstvo SPC ušlo u posed svog provaljenog i oskrnavljenog hrama kod Podujeva
06/12/2023 13:56|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 565 |
|

Kim, 06.12.2023. - Sa blagoslovom Episkopa raško-prizrenskog Teodosija danas je u selu Rakitnica kod Podujeva služena sveta liturgija u hramu Svetog Arhangela Mihaila, saopšteno je iz Eparhije.
Liturgiju je služio iguman manastira Visoki Dečani Arhimandrit Sava uz sasluženje nadležnog paroha protojereja Staniše Arsića. U vharistijskom sabranju učestvovali su predstavnici Eparhije raško-prizrenske SPC.
Budući da je u ovaj hram 28. novembra ove godine provalila grupa lica koju je predvodio samozvani “sveštenik” Nikola Džufka iz Albanije, koji ni tamo nije priznat kao svešteno lice i koji je poznat po širenju etničke i verske netrpeljivosti, predstavnici Eparhije raško-prizrenske (ERP) danas su najpre odslužili malo osvećenje oskrnavljenog hrama i odslužili Svetu liturgiju.
U vreme Liturgije izvan crkve su bili prisutni predstavnici monitoring tima Euleksa, patrola karabinjera koji rade pri Euleksu, kao i predstavnici Кosovske policije. Događaj je protekao mirno i nakon završetka liturgije brava na ulasku hram je zamenjena.
U besedi u toku liturgije otac Sava je naglasio da je osvećenjem hrama i svetom liturgijom hram Svetoga Arhangela Mihaila vraćen u svoj redovni crkveni poredak kao bogomolja Srpske pravoslavne crkve – Eparhije raško-prizrenske. On je izrazio nadu da će i ovaj hram kao i svi drugi objekti Srpske pravoslavne crkve na Kosovu biti poštovani i zaštićeni od daljeg skrnavljenja, jer je uloga naše Crkve da širi poštovanje među svim građanima, ali i da se brine o svojoj baštini. Nakon liturgije otac Sava i predstsvnici Eparhije su se zadržali u kraćem razgovoru sa predstavnicima Euleksa i Кosovske policije.
Eparhija raško-prizrenska izražava zabrinutost zbog toga što je Кosovska policija u Podujevu odbila da primi krivičnu prijavu Eparhije zbog provale i skrnavljenja crkve i sprovede istragu protiv lažnih sveštenih lica Nikole Džufke i Кristijana Zagalija, kao i lica koja su učestvovala u ovom nezakonitom delu, među kojima su prema navodima portala kosovapost.net bili i zaposleni u opštinskoj administraciji u Podujevu.
Кrivična prijava Eparhije u policiji je odbijena u dva navrata: 1. decembra i juče 5. decembra kada je Eparhija ponovo pokušala preko svoga advokata da podnese krivičnu prijavu policiji u prisustvu Euleks monitoring tima. Кosovska policija je odbila da primi krivičnu prijavu, iako je to dužna po zakonima Кosova, što je ozbiljan prekršaj zakona, o čemu su obavešteni svi međunarodni predstavnici na КiM, zaljučeno je saopštenju ERP.

 


Komentari posetilaca